Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.05.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, marți, 14 mai 2019, o întrevedere cu secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, la Paris, în continuarea dialogului amplu ocazionat de vizita oficială a secretarului general al Francofoniei în România, în martie 2019.

Ministrul Teodor Meleșcanu și secretarul general al Francofoniei au abordat proiectele majore ale Organizației Internaționale a Francofoniei, în perspectiva aniversării, în 2020, a 50 de ani de la lansarea mișcării francofone și în pregătirea reuniunii la nivel înalt a organizației, în Tunisia, în 2020.

În cadrul discuției, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța cooperării statelor din regiune cu OIF, inclusiv prin intermediul Biroului Regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO), în derularea programelor de pregătire în limba franceză în învățământ, în administrație și în structurile dedicate învățării continue. 

Ministrul afacerilor externe s-a referit la activitatea Președinției române a Consiliului UE cu relevanță pentru spațiul francofon, inclusiv la tema multilateralismului și la relațiile UE-Africa. Având în vedere preconizata deschidere a două birouri regionale ale OIF în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, secretarul general al Francofoniei și șeful diplomației române au trecut în revistă evoluțiile politice din regiune.

Ministrul român s-a referit și la principalele evenimente cu relevanță pentru francofonie care vor fi organizate de România în perioada următoare, în primul rând Conferința miniștrilor francofoni ai învățământului superior, co-organizată de Ministerul Educației Naționale, Organizația Internațională a Francofoniei și Agenția Universitară a Francofoniei.

Șeful diplomației române a adresat secretarului general al Francofoniei invitația de a reveni la București, pentru continuarea dialogului legat de rolul, relevanța și contribuția mișcării francofone în context internațional.

Informații suplimentare:

Louise Mushikiwabo, personalitate africană de marcă, și-a preluat mandatul de secretar general al Francofoniei în ianuarie 2019, după alegerea sa în această funcție la Sommet-ul de la Erevan (11-12 octombrie 2018).

La 11-13 martie 2019, Louise Mushikiwabo a făcut o vizită oficială în România, la invitația ministrului afacerilor externe, al cărei program a inclus și întrevederi cu Președintele României, cu Președintele Senatului și cu ministrul educației naționale.

România este membru în mișcarea francofonă din 1993, a organizat Sommet-ul Francofoniei în 2006, Conferința Francofonă a Femeilor Antreprenor în 2017, este unul dintre cei mai activi membri ai OIF și găzduiește două importante instituții regionale francofone: Biroul Regional OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și direcția regională a Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO).