Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la lucrările Grupului de Lucru Interministerial SUERD

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.04.2019

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Melania-Gabriela Ciot, a prezidat, marți, 23 aprilie 2019, lucrările Grupului de Lucru interministerial al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Discuțiile purtate s-au axat pe rezultatele consultărilor naționale privind revizuirea Planului de Acțiune al SUERD și pe importanța finalizării acestui proces pentru actualizarea obiectivelor, țintelor și acțiunilor incluse în documentul de bază SUERD,  în contextul pregătirii noului cadru financiar post 2020. Obiectivul major al Președinției României la SUERD este asigurarea respectării calendarului convenit anterior pentru revizuirea și adoptarea noului document SUERD.

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a menționat faptul că acest proces a presupus implicarea la nivel tehnic a tuturor instituțiilor care gestionează ariile prioritare SUERD, precum și a altor actori relevanți în implementarea obiectivelor SUERD. În cadrul întâlnirii au fost discutate etapele parcurse în procesul de actualizare a Planului de Acțiune SUERD, fiind reiterată importanța care trebuie acordată de ministerele de linie promovării în cadrul celei de-a doua etape a unor priorități adecvate politicii de dezvoltare teritorială a României, corelate și cu prioritățile altor state din regiune. A fost exprimată aprecierea pentru propunerile cu caracter strategic avansate de către ministere în vederea ajustării obiectelor Ariilor Prioritare SUERD la temele principale de pe agenda europeană, fiind necesară aprobarea acestora în cadrul viitoarei reuniuni comune a Coordonatorilor naționali și a Coordonatorilor de Arii Prioritare din cele 14 state participante (București, 23-24 mai 2019). În cadrul reuniunii, Secretarul executiv al Consiliului Consultativ SUERD a prezentat contribuția reprezentanților societății civile la revizuirea obiectivelor Planului de Acțiune SUERD.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat nevoia continuării consultărilor cu toți actorii relevanți în cadrul ultimei etape, cu ocazia organizării Forumului Anual SUERD de la București (27-28 Iunie 2019), documentul rezultat urmând a fi transmis Comisiei Europene pentru pregătirea noului Plan de Acțiune SUERD.

Informații suplimentare

SUERD reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) și adresată președintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și urmare consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) și Planul de Acțiune, iar la 13 aprilie 2011 documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.