Centrul de presă

Ziua Internaţională a Romilor

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.04.2019

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

8 aprilie este o ocazie de a atrage atenția asupra progreselor înregistrate în ceea ce privește incluziunea romilor, dar și asupra faptului că acest proces presupune eforturi susţinute din partea tuturor actorilor relevanţi şi necesită o înţelegere amplă şi profundă a dimensiunii problematicii.

Ministerul Afacerilor Externe promovează constant în relațiile bilaterale și în forurile internaționale importanța eliminării complete a oricăror forme de discriminare la adresa romilor și susține, prin atribuțiile care îi revin, eforturile naționale în sensul incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor.

Unul din obiectivele Președinției române a Consiliului Uniunii Europene îl reprezintă stimularea solidarității și coeziunii sociale, prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării, intoleranței şi xenofobiei. În acest sens, a fost organizată, la București, în perioada 4-5 martie 2019, Conferința la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naționale pentru incluziunea romilor. În cadrul Conferinței de la București, au fost dezbătute modalitățile de continuare a procesului de incluziune la nivel european după ajungerea la termen, în 2020, a actualului cadru strategic al UE, participanții propunând, la final, posibile orientări pentru viitorul acestui proces.


Informaţii suplimentare:

Inițiativa de a marca Ziua Internaţională a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.