Centrul de presă

Întâlnirea, la Washington, a ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Atlantic Council

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.04.2019

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut, la 5 aprilie 2019, o întâlnire cu membrii think tank-ului Atlantic Council, organizație americană de elită care promovează consolidarea relațiilor internaționale în spațiul transatlantic, la care au participat și experți de renume din sfera relațiilor internaționale. 

În alocuțiunea susținută la sediul central al organizației din Washington, ministrul George Ciamba s-a referit la eforturile depuse de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene în promovarea coeziunii în rândul statelor membre. Demnitarul român a amintit de organizarea în România, la ‪9 mai, la Sibiu, a summitului informal al șefilor de stat și de guvern din statele membre UE, un moment prielnic pentru transmiterea unui semnal de unitate înaintea alegerilor europene.

George Ciamba a adăugat că programul de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este gândit în jurul reafirmării valorii coeziunii. Această valoare trebuie să fie reflectată în convergență cu scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii, pentru a crește competitivitatea și a reduce decalajele de dezvoltare. România, ca stat membru, face pași concreți în această direcție prin dublarea, de la momentul aderării la UE, a Produsului Intern Brut. În context, ministrul român al afacerilor europene a precizat că viitorul Cadru Financiar Multianual al UE (MFF) este construit în jurul Agendei Strategice a Uniunii axată și pe noile tehnologii, cum ar fi Inteligența Artificială. În avansarea acestui dosar, Președinția română a obținut rezultate importante în promovarea pachetului de propuneri sectoriale aferente MFF.

Președinția română a Consiliului UE s-a dovedit extrem de eficientă și apreciată de către toate organismele internaționale, a punctat ministrul George Ciamba. În continuarea intervenției sale, oficialul a subliniat faptul că mandatul de șase luni se desfășoară între două cicluri legislative și, chiar și în aceste condiții, au fost închise 89 de dosare, unele dintre ele extrem de sensibile, cum ar fi: Directiva Gaze, Directiva Copyright, înființarea Autorități Europene a Muncii (ELA), consolidarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Ministrul George Ciamba a transmis la Atlantic Council că mandatul de Președinție a Consiliului UE este un prilej pentru a arăta avantajele comparative ale României, atașamentul față de valori fundamentale. Un obiectiv clar este consolidarea eforturilor de combatere a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură. Un exemplu concret este organizarea unor conferințe la nivel înalt, precum cea din luna februarie, de la Bruxelles, cu titlul ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protejare a comunităților evreiești din Europa – de la practici la acțiuni”, un eveniment susținut și de American Jewish Committee și de alte mari organizații evreiești. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Prim-ministrului României. 

George Ciamba a adus în discuție importanța prezervării celor patru libertăți ale Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de multiple provocări. Libera circulația a persoanelor, a bunurilor, serviciilor și a capitalurilor nu trebuie pusă sub semnul întrebării. 

Uniunea Europeană s-a dovedit extrem de unită în abordarea complicatului proces Brexit. Acordul negociat cu Marea Britanie este cea mai bună soluție posibilă pentru ambele părți în actualul context, a subliniat ministrul. George Ciamba a reamintit că persistă multă neclaritate cu privire la deciziile politice de la Londra. În acest context volatil, Președinția României la Consiliul UE a luat toate măsurile de contingență necesare pentru protejarea cetățenilor și mediului de afaceri.

O altă temă abordată la întâlnirea cu Atlantic Council a fost asigurarea de alegeri europene libere și corecte, combaterea dezinformării și știrilor false, domenii asupra cărora Consiliul Afaceri Generale a luat o serie de măsuri de substanță, a precizat ministrul George Ciamba. 

Oficialul român a făcut referire și la procesul de extindere a Uniunii Europene, de integrare a Balcanilor de Vest, ca prioritate a Președinției române și ca o investiție într-o Europă stabilă și unită.

În final, ministrul român a exprimat angajamentul României în promovarea consolidării relației transatlantice și a punctat importanța agreării unui set de definiții pentru fenomene importante, cu obiectivul de a evita adâncirea decalajelor dintre UE și SUA. Proiectul Inițiativei celor Trei Mări este o platformă excelentă promovarea acestui parteneriat valoros care oferă deja rezultate concrete cum ar fi Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare Energetică (P-TEC), a spus, în încheiere, ministrul afacerilor europene.