Centrul de presă

Întâlniri bilaterale în SUA ale ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, și participarea oficialului român la Transatlantic Strategic Dialogue

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.04.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la 4 aprilie 2019, o serie de întrevederi bilaterale cu Stavros Lambrinidis, ambasadorul Uniunii Europene în Statele Unite ale Americii, și Dan Brouillette, secretarul adjunct al Departamentului Energiei. De asemenea, oficialul român a fost invitat să susțină un discurs în cadrul Transatlantic Strategic Dialogue, eveniment de anvergură la care au participat înalți demnitari americani și europeni. În marja Transatlantic Strategic Dialogue, George Ciamba a avut o discuție și cu Philip T. Reeker, asistentul a.i. al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. 

În întrevederea cu ambasadorul Stavros Lambrinidis, ministrul George Ciamba i-a mulțumit, în numele Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, pentru modul în care a preluat mandatul și începutul activ de reprezentare a Uniunii Europene în Statele Unite ale Americii.

Demnitarul român a evidențiat că Președinția română a reușit să închidă și să obțină acorduri în aproape 90 de dosare, un record pentru ultimele 10 Președinții ale Consiliului UE. La rândul său, ambasadorul Stavros Lambrinidis l-a felicitat pe ministrul român pentru rezultatele foarte bune obținute până acum de Președinția Română.

George Ciamba și Stavros Lambrinidis au abordat și importanța promovării proiectelor strategice ale Uniunii Europene. Demnitarul român a accentuat necesitatea întăririi parteneriatului transatlantic, în toate dimensiunile sale, prin menținerea unui dialog constant care să ducă la atenuarea diferențelor de opinie. 

În continuarea discuțiilor, ministrul afacerilor europene a transmis că, pentru Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, tema extinderii rămâne o prioritate. ”Este o investiție pe termen lung pentru o Uniune Europeană mai puternică, unită, fundamentată pe valori comune”, a evidențiat ministrul.

Subiectul interconectării de tip rețele inteligente, smart grids și valoarea adăugată a acestora pentru o piața europeană de energie cât mai funcțională, a fost o altă tema de discuție abordată de cei doi demnitari din perspectiva colaborării UE-SUA.

Cele două părți au dezbătut și îngrijorările vizând perspectivele de creștere economică a Statelor Unite ale Americii și respectiv Uniunii Europene. 

Discuția bilaterală cu Dan Brouillette, secretarul adjunct al Departamentului Energiei, s-a axat pe domenii de interes comun. George Ciamba a subliniat că Directiva Gaz reprezintă un efort comun în cadrul UE, pentru asigurarea unui cadru unitar și transparent privind interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terțe. Proiectul contribuie la materializarea angajamentului Uniunii Europene pentru consolidarea securității energetice, ca pilon esențial al Uniunii Energiei, a subliniat oficialul român.

Ministrul român l-a asigurat pe demnitarul american că România continuă să promoveze importanța relației transatlantice. 

George Ciamba a oferit exemplul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), proiect european de dezvoltare economică cu efecte pozitive pentru relația transatlantică. 

Summitul I3M organizat anul trecut la București a reprezentat trecerea la o abordare mai pragmatică în cadrul acestui format, prin andosarea, la nivel înalt, a unei liste de proiecte majore de interconectare în domeniile transportului, energiei și digital.

Cei doi demnitari au discutat și despre Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare Energetică (P-TEC), format lansat de SUA în marja Summitului Inițiativei celor 3 Mări de la București (2018) și susținut de România. Dan Brouillette a salutat rezultatele pozitive ale reuniunii ministeriale inaugurale a formatului P-TEC, eveniment care avut loc la 14 martie, în Houston. Oficialul american a apreciat poziția României privind diversificarea surselor energetice ale Europei. George Ciamba și Dan Brouillette au trecut în revistă proiecte care vor contribui la ansamblul securitatii energetice precum: coridorul vertical de gaze, East Med sau Krk.

Cu ocazia Transatlantic Strategic Dialogue, ministrul George Ciamba a susținut un discurs pe tema „US-EU Trade Tensions”. În intervenția sa, ministrul român a arătat că schimbările profunde și rapide de pe scena globală generează numeroase provocări care afectează inclusiv dialogul transatlantic și convergența viziunilor UE și SUA asupra problemelor globale. A punctat că relația transatlantică rămâne unul dintre cele mai importante și solide parteneriale la nivel global, fiind clădită pe un set comun de valori, dar și pe legături puternice la nivel economic, comercial, al investițiilor, al cooperării politice și de securitate. Demnitarul român abordat o serie de aspecte privind relațiile comerciale UE-SUA, arătând importanța parteneriatului la nivel comercial și de investiții dintre cei doi actori. A menționat că legăturile economice puternice, care reprezintă aproximativ jumătate din PIB-ul mondial și o treime din comerțul mondial, au generat beneficii și oportunități economice, contribuind la crearea a milioane de locuri de muncă în SUA și UE.

George Ciamba a asigurat că, în calitate de Președinție a Consiliului UE, România va continua să pledeze în favoarea depășirii disensiunilor și să acționeze în vederea consolidării relației transatlantice.

Ministrul român a arătat că dialogul transatlantic oferă premise solide pentru a ajunge la un compromis în vederea reducerii tensiunilor comerciale. A apreciat că acordul politic la care au ajuns președintele american Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în iulie 2018, reprezintă o etapă importantă în procesul de consolidare a agendei comerciale bilaterale. A menționat progresele obținute în cadrul grupului de lucru executiv creat special pentru discutarea elementelor de divergență și pregătirea negocierilor în vederea obținerii unui potențial acord comercial privind bunurile industriale.

George Ciamba a precizat ca România, în mod tradițional, este o susținătoare a multilateralismului bazat pe reguli în domeniul comerțului, condiție de bază pentru un sistem comercial deschis și echitabil, în special în contextul reconfigurărilor crescânde de pe scena economică internațională. Prin urmare, Președinția României susține reforma Organizației Mondiale a Comerțului.

În marja Transatlantic Strategic Dialogue, ministrul George Ciamba a avut o discuție cu Philip T. Reeker, asistent a.i  al  Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. 

Cei doi oficiali au trecut în revistă teme de interes comun, cum ar fi: politica de extindere a Uniunii Europene către Balcanii de Vest ca prioritate a Președinției române, securitatea energetică și rezultatele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.