Centrul de presă

Vizita de lucru a secretarului de stat Dan Neculăescu în Armenia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
04.04.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat, la 3 aprilie 2019, o vizită în Republica Armenia, pentru consultări bilaterale cu adjunctul ministrului de externe al Republicii Armenia, Avet Adonts. Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu ministrul dezvoltării economice și investițiilor, Tigran Khachatryan, vicepreședintele Adunării Naționale a Republicii Armenia, Lena Nazaryan, președintele Comitetului pentru relații externe al Adunării Naționale, Ruben Rubinyan, și președintele Comitetului pentru integrare europeană, Arman Yeghoyan. Vizita a fost organizată în contextul lansării cursei directe a companiei Tarom pe ruta București-Erevan.

Discuțiile cu oficialii armeni au vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent asupra dinamizării dialogului politic și a cooperării economice dintre cele două țări. Secretarul de stat a salutat lansarea cursei directe a companiei Tarom pe ruta București-Erevan, exprimând convingerea că aceasta va stimula interacțiunea directă între mediile de afaceri și relațiile interumane în general. A reliefat importanța reluării lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică. A salutat semnarea recentă, la București, a Protocoalelor de cooperare bilaterală în domeniile educației și culturii. În context, a amintit că România și Armenia împărtășesc o îndelungată tradiție de cooperare și bună înțelegere, ce a generat numeroase realizări în planul culturii, istoriografiei și spiritualității celor două popoare. A reiterat susținerea pentru dezvoltarea relațiilor UE-Armenia, evidențiind oportunitățile create în contextul implementării Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător între Uniunea Europeană și Republica Armenia.

Partea armeană a împărtășit evaluările privind importanța dinamizării dialogului politic bilateral, precum și a intensificării cooperării economice, inclusiv prin valorificarea facilităților create de lansarea cursei aeriene directe București-Erevan și a mulțumit pentru sprijin în contextul dezvoltării relațiilor UE-Armenia. De asemenea, cele două părți au abordat aspecte de interes privind situația regională și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. Partea armeană a exprimat aprecierea pentru activitățile derulate în contextul Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe dimensiunea Parteneriatului Estic.

La 4 aprilie, a avut loc Conferința de marcare a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, ”Armenia and the 10th anniversary of the Eastern Partnership: A decade together.  Achievements and the way ahead”, organizată de Ambasada României în Armenia, în colaborare cu Ministerul de Externe al Republicii Armenia și Delegația UE de la Erevan, sub auspiciile Președinției române a Consiliului UE.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice