Centrul de presă

A doua zi a vizitei la New York a ministrului afacerilor externe. Participarea ministrului afacerilor externe la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema prevenirii şi combaterii finanțării terorismului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat joi, 28 martie 2019, la dezbaterea deschisă din Consiliul de Securitate al ONU pe tema prevenirii şi combaterii finanțării terorismului.

În intervenția sa, șefului diplomației române a reiterat angajamentul constant al României pentru eforturile la nivel național, regional şi internațional care vizează combaterea fenomenului terorist şi a menționat că dimensiunea financiară reprezintă un pilon esențial al acestor eforturi. Cu acest prilej, a subliniat importanța cooperării Uniunii Europene cu entitățile ONU competente în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

Prezentând măsurile naționale adoptate pentru combaterea finanțării terorismului, a accentuat componenta preventivă a strategiei României şi disponibilitatea de a lua parte la demersurile de extindere şi aprofundare a rețelei de instrumente bilaterale şi multilaterale pentru prevenirea şi combaterea acestei amenințări. În acest context, ministrul Teodor Meleșcanu, a evidențiat sprijinul politic acordat de România, prin co-sponsorizare, rezoluției privind prevenirea şi combaterea finanțării terorismului, adoptată de Consiliul de Securitate la 28 martie 2019.

Totodată, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu reprezentanţii permanenţi la ONU ai statelor din Grupul African. Șeful diplomației române a evocat relaţiile bilaterale bune pe care România le are cu statele africane şi sprijinul acordat de ţara noastră acestor ţări, în special în ceea ce priveşte educaţia şi dezvoltarea. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța acțiunii României în ceea ce privește susținerea continentului african, precum și prioritățile în contextul candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU (2020-2021).