Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă comune susținute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Marija Pejčinović Burić

Data: 
15.03.2019
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Bună dimineața tuturor, vă mulțumesc foarte mult, îmi face o deosebită plăcere să o întâmpin la București pe doamna Marija Pejčinović Burić, care este viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și al afacerilor europene și ministru pentru drepturile omului în Republica Croația.

Întâlnirea de astăzi se înscrie într-un dialog foarte intens care a fost promovat în ultimii ani și care a cunoscut cu adevărat o evoluție dinamică; am avut vizite la nivel de președinte, la nivel de prim-miniștri, la nivel de miniștri ai afacerilor externe și multe alte vizite care dovedesc intensitatea dialogului nostru pe probleme politice, economice și de altă natură.

Împreună cu colega mea am trecut în revistă problemele legate de dezvoltarea, în continuare, a relațiilor economice dintre România și Croația. Am salutat faptul că, în anul 2018, nivelul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere importantă (aprox. 33%), ceea ce demonstrează, de fapt, potențialul foarte mare pe care l-am avea în relațiile economice și de care va trebui să ne ocupăm foarte serios având în vedere și multiplele domenii de interes, nu numai în domeniul economic, dar și în al turismului, cooperarea în domeniul industriei de apărare, multe alte zone, educație, cultură, care pot cu adevărat să dea soliditate relațiilor dintre noi.    

Un subiect important pe care l-am discutat a fost subiectul minorităților, minorității croate în România și minorităților românești din Croația care reprezintă adevărate punți de legătură și de dezvoltare a raporturilor dintre țările noastre. Salutăm eforturile și exprimăm mulțumiri pentru măsurile care au fost adoptate la nivelul guvernului Croației pe tema păstrării dialectului istroromân și al băiașilor, comunități care sunt de timp îndelungat, 1000 de ani, pe teritoriul de astăzi al Croației.

Am discutat și despre Președinția Uniunii Europene și relația noastră într-un Trio care e compus din România, Finlanda și Croația și am hotărât să continuăm acest dialog și să promovăm împreună temele importante pentru noi. Vreau să vă spun foarte direct că în toate discuțiile pe care le-am avut pe tema Uniunii Europene, am avut soluții identice sau similare. Practic, viziunea noastră și a Croației în legătură cu Uniunea Europeană de acum și cu viitorul Uniunii Europene, în general, reprezintă o bază foarte solidă a colaborării dintre noi și avem o serie de dosare europene care ne interesează: politica de coeziune, spațiul Schengen, gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, politica de extindere la Balcanii de Vest, Vecinătatea Parteneriatului Estic, toate sunt teme în care România și Croația au o abordare similară.

Am prezentat doamnei viceprim-ministru faptul că în această perioadă Președinția Română a avut o activitate cu un impact deosebit asupra dosarelor pe care le aveam în gestiune, peste 70 de dosare au fost închise de către Președinția română în cele trei luni și de asemenea, au fost dosare de mare importanță, fie că vorbim de directiva gazului, fie că vorbim de respectarea dreptului de autor, piața digitală a Uniunii Europene, deci teme importante și nu doar teme la care să bifăm numărul lor.

Am avut și posibilitatea și vom discuta în continuare despre tema BREXIT, tema promovării ideii unei Uniuni Europene puternice și consolidate în viitor. Am evidențiat și cooperarea bună dintre noi în alte domenii cum ar fi Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Inițiativa celor Trei Mări pe care o vom discuta în continuare pe larg și vom aborda și colaborarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice în special în ceea ce privește aspectele legate de parteneriate și extinderea NATO. Am fost de acord că una din temele prioritare pentru noi și vom avea și sprijinul Croației, este tema Mării Negre, o chestiune care trebuie să rămână în continuare pe agenda prioritară atât a UE cât și a Alianței Nord-Atlantice.

În încheiere, doresc să îmi exprim aprecierea pentru faptul că am putut constata din nou că Republica Croația este o țară cu care avem multiple interese și poziții comune. Îi mulțumesc doamnei viceprim-ministru pentru substanța convorbirilor de astăzi și sunt convins că aceste discuții vor contribui serios la consolidarea dialogului între cele două state. Practic, aceasta a fost comunicarea pe care am vrut să v-o prezint, dar având în vedere evoluțiile care au loc în lume aș vrea să spun două cuvinte legate de Noua Zeelandă și vreau să subliniez că Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste care au avut loc în această dimineață în Noua Zeelandă și care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și cu numeroși răniți. Ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul neo zeelandez care a fost greu încercat de acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe susține eforturile comunității internaționale în prevenirea, combaterea și sancționarea manifestărilor de discriminare rasială, de xenofobie și de intoleranță. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor victimelor și totodată reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului și reafirmă necesitatea concentrării și intensificării eforturilor internaționale în combaterea oricăror forme de terorism.

Vă mulțumesc foarte mult și o invit pe doamna viceprim-ministru să ne prezinte concluziile dânsei. Vă mulțumesc mult!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice