Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 12 martie 2019, o întrevedere cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, aflată în vizită oficială în România.

Ministrul Teodor Meleșcanu a felicitat-o pe secretarul general al OIF pentru alegerea sa, prin consens, la Sommet-ul de la Erevan și a asigurat-o de sprijinul României, în continuare, pentru îndeplinirea mandatului său la conducerea OIF.

În cadrul discuției, ministrul Meleșcanu a subliniat angajamentul tradițional, profund și pragmatic al României pentru Francofonie. În context, s-a referit la activitatea Președinției României a Consiliului UE cu relevanță pentru spațiul francofon, inclusiv la relațiile UE-Africa și la prima reuniune la nivel înalt UE-LSA.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe, a abordat și cooperarea dintre OIF și ONU. S-a referit, totodată, la inițiative valoroase ale României promovate în cadrul Francofoniei și cu sprijinul OIF, precum: programul de burse doctorale și post-doctorale Eugen Ionescu sau Cursul Superior Internațional, certificat ONU și sprijinit de OIF, organizat anual la Școala de Aplicații pentru Ofițeri Jandarmi Mihai Viteazu.

Secretarul general al OIF a subliniat importanța pe care o acordă rolului României de pilon regional al Francofoniei și contribuției țării noastre la mișcarea francofonă. A prezentat prioritățile mandatului său cu accent pe: consolidarea multilateralismului și a relevanței OIF în sistemul multilateral internațional, promovarea unor abordări pragmatice, semnificația economiei digitale pentru dezvoltarea durabilă a spațiului francofon, egalitatea între femei și bărbați, ca motor al dezvoltării și rolul aparte al tinerilor pentru continuarea valorilor francofoniei.

Părțile au fost de acord că Francofonia este un instrumet util în îndeplinirea priorităților de dezvoltare ale fiecăruia dintre statele membre, un liant important de coeziune între statele de pe cinci continente și o punte de legătură pentru schimburi de experiență, economice și interculturale.


Informații suplimentare:

Louise Mushikiwabo, personalitate africană marcantă, fost ministru de externe al Rwandei (2009-2018), a întrunit consensul celor 54 de state membre OIF, la Sommet-ul de la Erevan (11-12 octombrie 2018), fiind aleasă secretar general al Francofoniei. Și-a început mandatul de patru ani în ianuarie 2019. Este al patrulea secretar general al Francofoniei, după Boutros-Boutros Ghali (Egipt), Abdou Difou (Senegal) și Michaele Jean (Canada).

Vizita oficială a secretarului general al Francofoniei în România se desfășoară la invitația ministrului român al afacerilor externe, în perioada 11-13 martie 2019. Este prima vizită oficială și una dintre primele vizite pe care noul secretar general al Francofoniei le întreprinde într-un stat membru.

România este membru în mișcarea francofonă din 1993, a organizat Sommet-ul Francofoniei în 2006, Conferința Francofonă a Femeilor Antreprenor în 2017 și este unul dintre cei mai activi membri ai OIF.