Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ministrului afacerilor externe, cooperării internaţionale şi comerţului din Republica Vanuatu, Ralph John Regenvanu

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a avut, în data de 11 martie 2019, o întrevedere cu Ralph Regenvanu, ministrul afacerilor externe, cooperării internaţionale şi comerţului al Republicii Vanuatu, stat insular din Pacific cu care România a stabilit relații diplomatice la 31 mai 2018.

În cadrul întrevederii, demnitarul român a abordat subiecte de interes comun privind cooperarea bilaterală și multilaterală, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice și sprijinul reciproc privind candidaturile din domeniul organizațiilor internaționale. A fost prezentată oferta României în privinţa pregătirii de specialişti în domenii precum medicina sau agronomia şi s-a propus o colaborare în domeniul medicinei de urgenţă, al telemedicinei şi al pregătirii populaţiei pentru situaţiile de urgenţă.

A fost subliniată dorința părții române ca pe durata mandatului său de Președinte al Consiliului UE, să sprijine consolidarea legăturilor Uniunii Europene cu parteneri precum Vanuatu, pentru integrarea graduală în economia globală și aprofundarea dialogului politic. Una dintre prioritățile pe durata PRES RO o constituie urmărirea procesului de negociere a noului acord de parteneriat dintre UE și statele ACP post-Cotonou.

Ministrul român al afacerilor externe a  invitat Vanuatu să participe la cea de-a doua ediție a cursului ForeignDiplo@IDR2019, program de instruire care se va desfășura în perioada 7-23 septembrie 2019, organizat de Institutul Diplomatic Român cu sprijinul și finanțarea RoAid.


Informații suplimentare

Ministrul afacerilor externe vanuatez se află într-o vizită oficială în România la invitația omologului său român, în perioada 11-13 martie 2019.

Cu această ocazie, va participa la Conferința “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”, organizată de MAE și RO-Aid, la Palatul Parlamentului, în 12 martie.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice