Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă a ministrului Teodor Meleșcanu cu ocazia reuniunii cvadrilaterale a miniștrilor afacerilor externe ai Rep. Azerbaidjan, Georgiei, României și Turkmenistanului

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
04.03.2019
Eveniment: 
Reuniunea cvadrilaterală dedicată rutei de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică
Locaţia: 
București, Clubul Diplomatic


Bună ziua!

Astăzi, am avut deosebita plăcere să găzduiesc o întâlnire cvadrilaterală foarte importantă, alături de colegii și prietenii mei, miniștrii afacerilor externe ai Republicii Azerbaidjan, Georgiei și Turkmenistanului, care este dedicată promovării inițiativei privind crearea rutei de transport de mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică.

Reuniunea de astăzi ne-a oferit, într-adevăr, prilejul unui dialog de substanță asupra opțiunilor de consolidare a acestei importante inițiative regionale de cooperare. 

Alături de  miniștrii Rașid Meredov, Elmar Mammadyarov și David Zalkaliani, am semnat o Declarație politică, ca expresie a  angajamentului nostru comun pentru  avansarea inițiativei rutei de transport de mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică și operaționalizarea, în cel mai scurt termen, a acestui proiect.

Doresc să le mulțumesc pe această cale colegilor mei din Azerbaidjan, Georgia și Turkmenistan pentru contribuțiile valoroase și constructive care au făcut posibilă organizarea reuniunii de astăzi și semnarea Declarației comune.

Coridorul de transport mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică este un proiect lansat de Turkmenistan și România, care vizează crearea unei rute de transport inter-modal, maritim/fluvial și rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord și Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu perspectiva conectării la regiunea Asia-Pacific.

Ruta se bazează pe contiguitatea geografică a României, Georgiei, Republicii Azerbaidjan și a Turkmenistanului, a facilităților oferite de porturile Constanța (România), Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbași (Turkmenistan), a conexiunii directe între portul Constanța și râul Dunărea și, ulterior, a cursurilor de apă și a canalelor interne de pe continentul european, oferind posibilitatea accesării de mărfuri la nivelulul  Europei Centrale și de Nord.

Contextul lansării acestui proiect este determinat, pe de o parte, de evoluțiile impresionante în întreaga regiune în ceea ce privește domeniul conectivității transportului de mărfuri și modernizării facilităților portuare, iar, pe de altă parte, de accentul deosebit pus de Uniunea Europeană pe conectivitate, evidențiat inclusiv prin adoptarea, în octombrie 2018, a Strategiei Uniunii Europene privind conectarea Europei și a Asiei.

Am constatat cu satisfacție că statele participante astăzi la formatul cvadrilateral de discuții împărtășesc abordări și evaluări similare cu privire la stadiul de dezvoltare a proiectului și calea de urmat pentru materializarea acestuia într-o inițiativă de succes, cu un impact real la nivelul vieții cetățenilor și a mediului de afaceri din țările noastre.

Pornind de la sprijinul politic reconfirmat prin Declarația noastră comună, încurajăm ministerele de resort și agențiile naționale din țările noastre să continue eforturile de identificare și soluționare a tuturor  aspectelor tehnice. De altfel, în scopul facilitării activităților viitoare, a desfășurării negocierilor și a coroborării tuturor aspectelor tehnice, va fi înființat și un grup de lucru la nivel de experți. Aș dori aici să menționez inclusiv aportul colegilor noștri de la Ministerul Transporturilor, cu sprijinul cărora sperăm să operaționalizăm cât mai rapid această inițiativă.  

Aș vrea să menționez, în acest context, sprijinul României pentruStrategia  UE privind Asia Centrală, care urmează să fie adoptată în luna iunie a acestui an, pe durata Președinției României a Consiliului Uniunii Europene. Îmi exprim speranța că noua Strategie a UE pentru Asia Centrală va reflecta în mod corespunzător Strategia de conectivitate a UE.

În concluzie, transmit încă o dată sincere mulțumiri miniștrilor afacerilor externe ai Republicii Azerbaidjan, Georgiei și Turkmenistanului pentru implicarea lor activă în eforturile de promovare și realizare a acestei inițiative. Puteți conta, în continuare, pe sprijinul României.

[Îl invit acum pe colegul meu din Turkmenistan să ia cuvântul].

Vă mulțumesc!