Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la lucrările Grupului de lucru interministerial Carpați

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.02.2019

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a deschis lucrările Grupului de lucru interministerial Carpați, organizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, miercuri, 6 februarie 2019. 

În intervenția sa, secretarul de stat a subliniat utilitatea strategiilor macro-regionale pentru promovarea proiectelor transnaționale și a cooperării sectoriale între părțile interesate: “România a demonstrat că este deschisă și că are capacitatea de a sprijini procesele regionale de colaborare, inclusiv Convenția Carpatică. România consideră Convenția Carpatică drept o piatră de temelie pentru o cooperare ulterioară și vede un rol important pentru Secretariatul Convenției în formarea dezvoltării cooperării regionale și din perspectiva Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Trebuie, însă, să se acorde atenție valorii adăugate a unei viitoare strategii Carpați în raport cu alte inițiative regionale, precum și cu modul în care strategia propusă interacționează cu alte formate / inițiative regionale. Suntem preocupați de potențialele surse financiare preconizate pentru punerea în aplicare a viitoarelor proiecte care ar putea fi dezvoltate sub umbrela acestui format de cooperare”.
 

Informații suplimentare

România deține mai mult de 50% din Munții Carpați și are un interes direct în avansarea dezvoltării regiunii astfel încât cetățenii săi, care locuiesc în regiune, să beneficieze de politicile naționale de dezvoltare pe termen lung. Cooperarea în regiune fără a ține seama de cetățenii români care trăiesc în Carpați ar face orice structură de cooperare regională impersonală.

Munții Carpați străbat șapte state: Cehia (3%), Slovacia (17%), Polonia (10%), Ungaria (4%), Ucraina (11%), România (54%) și Serbia (4%), care sunt și semnatare ale Convenției Carpatice.