Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la cea de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
04.02.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, luni, 4 februarie 2019, la cea de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană (UE) – Liga Statelor Arabe (LSA), desfășurată la Bruxelles. Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, şi ministrul afacerilor externe al Sudanului, Al-Dirdiri Mohamed Ahmed, în calitate de președinte al Consiliului Ministerial al Ligii Arabe.

Reuniunea ministerială a oferit oportunitatea de a examina progresele înregistrate în relațiile dintre UE și LSA și de a purta discuții cu privire la cele mai bune modalități de a uni eforturile pentru abordarea problemelor regionale de interes reciproc.

Discuțiile s-au concentrat pe cooperarea strategică și instituțională, precum și pe cooperarea politică dintre cele două organizații, participanții evidențiind importanța consolidării cooperării dintre UE şi lumea arabă, ca partener strategic important în Vecinătatea Sudică a Uniunii. Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii asupra aspectelor politice de interes comun, precum și o evaluare a climatului politic, economic și social înregistrat în lumea arabă de la data desfășurării precedentei ministeriale UE-LSA (Cairo, 20 decembrie 2016). Discuțiile s-au axat, totodată, pe identificarea unor căi comune de acțiune pentru gestionarea actualelor tensiuni și a instabilității regionale.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a reliefat poziția de principiu a României privind folosirea dialogului politic ca formă de aplanare a tensiunilor, inclusiv a celor din Orientul Mijlociu, în condițiile în care conflictele din zonă și lupta împotriva terorismului au condus la afectarea coeziunii sociale. De asemenea, oficialul român a prezentat, în acest context, implicarea României în sprijinirea țărilor care se confruntă cu dificultăți majore, prilej cu care a subliniat importanța susținerii acestora de către comunitatea internațională. Totodată, a evidențiat necesitatea cooperării cu partenerii arabi în vederea implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.