Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe macedonean, Nikola Dimitrov

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.02.2019

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a avut astăzi, 1 februarie 2019, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia, Nikola Dimitrov, aflat la București pentru sesiunea comună UE cu statele candidate a reuniunii în format Gymnich, care se desfăşoară în perioada 31 ianuarie-1 februarie 2019.

În debutul întrevederii, șeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru momentul istoric al ratificării Acordului de la Prespa, care va influența pozitiv parcursul european și euro-atlantic al R. Macedonia. În context, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia și a încurajat autoritățile macedonene să continue procesul de reforme pentru a putea obține rezultate pozitive pe durata Președinției române la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, ministrul Meleșcanu a transmis disponibilitatea României de a acorda asistență tehnică în procesul de aderare la UE, în conformitate cu exigențele existente.

Demnitarul român a adresat felicitări autorităților de la Skopje pentru avansarea parcursului de aderare euro-atlantică și l-a informat omologul macedonean că România a încheiat procedurile interne necesare semnării “Protocolului de Aderare la NATO a Republicii Macedonia de Nord”.

La final, ministrul afacerilor extern român a adresat o invitație omologului macedonean de a efectua o vizită oficială la București, în perioada următoare, pentru a discuta în detaliu modalitățile de dezvoltare a relațiilor bilaterale și a perspectivelor de cooperare în plan regional şi internaţional.