Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu viceprim-ministrul macedonean Bujar Osmani

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.01.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 28 ianuarie 2019, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru afaceri europene din Republica Macedonia, Bujar Osmani, aflat în vizită oficială în România.

În debutul întâlnirii, șeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru adoptarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituției țării, la 11 ianuarie 2019 și a exprimat satisfacţia pentru votul pozitiv de ratificare a Acordului de la Prespa al Parlamentului de la Atena, la 25 ianuarie 2019, măsuri care validează înţelegerile asumate de cele două părți prin acest acord și deschid perspective încurajatoare pentru parcursul european şi euro-atlantic al Republicii Macedonia.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a constituit un bun prilej pentru trecerea în revistă a relațiilor bilaterale și a perspectivelor de cooperare în plan regional şi internaţional. Ambele părţi au salutat dinamizarea dialogului bilateral din ultima perioadă şi au exprimat voinţa de a intensifica cooperarea sectorială.

Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat speranța finalizării unei serii de acorduri bilaterale şi a subliniat importanţa acordată de partea română dezvoltării cooperării în domeniile culturii şi educaţiei, precum și creșterii schimburilor comerciale între cele două state.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru aderarea Republicii Macedonia la NATO și UE și a transmis susţinerea părţii române pentru continuarea reformelor necesare deciziei de lansare a negocierilor de aderare la UE. Ministrul român al afacerilor externe a exprimat, totodată, convingerea că Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al Alianței și a adresat felicitări autorităților de la Skopje pentru avansarea parcursului transatlantic al țării.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice