Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă a ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu la finalul întrevederii cu domnul Ayman Safadi, ministrul afacerilor externe și al expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei

Data: 
16.01.2019
Locaţia: 
București, sediul MAE

 

Domnule ministru,

Doamnelor și domnilor,

În primul rând, aș dori să mulțumesc domnului ministru Ayman Safadi, care efectuează o vizită astăzi la București, la invitația mea.

Această acțiune se înscrie practic în cadrul unor relații bilaterale tradiționale, solide, bazate pe încredere reciprocă și de stabilitate, și care în fond reflectă  în realitate importanța pe care o acordăm, atât la București cât și la Amman, pentru un dialog deschis și constructiv care există, de mult timp, între țările noastre. De altfel, consolidarea dialogului politic și extinderea cooperării cu țările din Orientul Mijlociu reprezintă pentru noi una dintre prioritățile care fac parte din Programul de Guvernare 2018-2020.

Vizita colegului meu iordanian a constituit un excelent prilej pentru trecerea în revistă a stadiului îndeplinirii obiectivelor comune pe care le avem la nivel bilateral și multilateral, precum și fixarea unor repere principale ale conlucrării noastre pe termen scurt și mediu, inclusiv prin prisma  perspectivelor pe care le oferă exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al acestui an, precum și a Co-Președinției Uniunii pentru Mediterana deținută de Regatul Hașemit al Iordaniei. Astfel, salutăm rolul stabilizator al Iordaniei în zona Orientului Mijlociu și apreciem în mod deosebit poziția moderată, de echilibru constant, adoptată în principalele dosare regionale, precum și dialogul foarte solid, purtat permanent, în domeniile politic și de securitate între România și Iordania. Se bucură de o înaltă apreciere, la București, asumarea, de către Iordania, a unor responsabilități importante în prevenirea și rezolvarea crizelor și a conflictelor din regiune.

Profunzimea consultărilor pe care le-am avut cu ministrul afacerilor externe și al expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei, domnul Ayman Safadi, au demonstrat în primul rând nivelul ridicat al dialogului dintre țările noastre și au prilejuit  efectuarea unui schimb constructiv de opinii asupra stadiului relațiilor bilaterale sectoriale dintre România și Iordania. Adresăm, astfel, în calitatea noastră de miniștri ai afacerilor externe, un mesaj de încurajare pentru mediile de afaceri din cele două state, în vederea creșterii investițiilor reciproce directe în România și Iordania, care să aducă rezultate benefice ambelor părți, pe termen mediu și lung.

Totodată, în cadrul consultărilor noastre, am discutat despre pregătirea ambelor părți în vederea semnării, în următoarea perioadă, a unor acorduri și tratate relevante în mai multe domenii: justiţie și afaceri interne, cooperare în domeniul situațiilor de urgență, IT, educație, cultură și mass-media. Dorim, astfel, să dezvoltăm cooperarea directă dintre universitățile din România și Iordania, pe bază de reciprocitate, având în vedere  îndelungata tradiție în acest domeniu, cât și reputația pe care învățământul superior românesc o are în Iordania. Dezvoltarea cooperării academice are loc și la nivel european, prin folosirea instrumentelor pe care le prezintă programul ERASMUS+, care permite tinerilor iordanieni să participe la activități educaționale.

Din punct de vedere economic, vom utiliza mecanismul de cooperare care există între cele două Camere de Comerț, în vederea impulsionării activității Consiliului de Afaceri România – Iordania. Dorim consolidarea cooperării dintre cele două Camere de Comerț și la nivel local, astfel încât să fie facilitată organizarea unor misiuni economice românești în Iordania, în condițiile în care un număr important de companii românești prezintă un interes pentru dezvoltarea investițiilor noastre în această zonă, Iordania fiind un centru economic regional.

 

Doamnelor și domnilor,

Convorbirile noastre au oferit, de asemenea, și oportunitatea efectuării unui schimb de opinii cu privire la dezvoltarea cooperării dintre România și Iordania în cadrul organizațiilor internaționale. Am trecut în revistă, împreună, evoluţiile regionale, precum criza din Siria, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și problema refugiaților. Salutăm eforturile susținute ale guvernului iordanian în lupta împotriva terorismului, reafirmând decizia României de a coopera cu autoritățile iordaniene pentru a limita consecințele acestui fenomen violent la nivel intern, la nivel regional, la nivel european și internațional.

Am luat la cunoștință, pe toate aceste subiecte, despre analiza aprofundată a interlocutorului meu și am constatat că împărtășim aceeași preocupare pentru securitatea regională și pentru securitatea internațională.

Domnule ministru,

Doamnelor și domnilor,

În încheiere, consider că există, între țările nostre, România și Iordania, o prietenie stabilă și solidă, o tradiție și o lungă experiență pozitivă în materie de cooperare în multe sectoare de activitate, iar astăzi, cu ocazia acestei vizite importante, am reușit să identificăm noi oportunități în  ceea ce privește creșterea nivelului colaborării dintre țările noastre, în numeroase domenii de interes comun.