Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă susținută de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul întrevederii cu omologul său, ministrul afacerilor externe al Poloniei,Jacek Czaputowicz

Data: 
09.01.2019
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Îmi face o deosebită plăcere să salut din nou prezența la București a ministrului afacerilor externe al Republicii Polonia, domnul Jacek Czaputowicz, chiar la începutul primei Președinții române a Consiliului UE și într-un an cu multiple semnificații simbolice, între relațiile dintre România și Polonia. Anul acesta sărbătorim un secol de relații diplomatice, trei decenii de regim democratic și 10 ani de parteneriat strategic bilateral.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Polonia, îmi face o deosebită plăcere să îi înmânez omologului meu o copie digitalizată a 294 de dosare de arhivă însumând peste 100.000 de pagini care se referă la relațiile bilaterale, politica internă și externă a Poloniei din perioada dintre cele două războaie mondiale, ajutorul acordat de România Poloniei după 1939, situația refugiaților polonezi din România, precum și la exilul polonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial .

Revenind la convorbirile de azi, mă bucur să constat că acestea au evidențiat încă o dată decizia noastră comună de a intensifica cooperarea bilaterală dintre România și Polonia , pornind de la similtitudinile , interesele, pozițiile și abordările țărilor noastre în ceea ce privește o gamă foarte largă de subiecte relevante și pe agenda europeană, dar și pe agenda internațională - inclusiv din punctul de vedere al securității.

Am reiterat dorința României de consolidare a relațiilor deja foarte strânse cu Polonia în planul securității. Am relevat, totodată, necesitatea conferirii unui plus de robustețe componentei economice a relațiilor dintre noi în cadrul parteneriatului strategic , o creștere a volumului –schimburilor comerciale bilaterale atinge niveluri din ce în ce mai ridicate, iar agenții economici din cele două țări își sporesc investițiile în România, o dezvoltă în continuare. Cu privire la prioritățile Președinției române a Consiliului UE, am punctat cei patru piloni pe care sunt acestea sunt structurate  - promovarea coeziunii ca valoarea comună europeană, depășirea diviziunilor dintre țările membre și identificarea unor modalități de consolidare a UE.

Cu privire la Cadrul Financiar Multianual sau bugetul Uniunii Europene după 2020, am salutat abordarea noastră comună în favoarea unui buget echilibrat, care să mențină Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună ca principale politici ale viitorului buget și care să ofere, în același timp, un răspuns adecvat noilor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană în această perioadă.

Am constatat cu satisfacție că România și Polonia au iziunile noastre care coincid în mare măsură pe toate liniile de acțiune referitoare la Parteneriatul Estic, la sprijinirea parcursului european al R. Moldova și am evidențiat, în acest context, că atât Balcanii de Vest, cât și Parteneriatul Estic vor reprezenta priorități ale României pe durata Președinției Consiliului UE.

În același timp, am văzut cu satisfacție că România și Polonia doresc o relație transatlantică robustă și stabilă. Apreciem participarea consistentă a Poloniei la implementarea prezenţei avansate în România şi în regiunea Mării Negre.. și la rândul nostru, participăm și noi, în Polonia, la eforturile de consolidare a prezenţei NATO, în cadrul Grupului de Luptă condus de SUA, în sprijinul abordării coerente, al sprijinului şi solidarităţii aliate.

Adeptă a consolidării prezenței NATO în Marea Neagră, România se bazează pe susținerea de către Polonia a eforturilor pe care le dezvoltăm în acest sens. Asemenea Poloniei, România susține consolidarea inițiativelor în derulare sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune a Uniunii Europene, având ca obiectiv principal dezvoltarea capacităților de apărare ale Uniunii Europene în condiții de complementaritate și într-un parteneriat reîntărit cu NATO.

Încă o dată, mi-a făcut o plăcere deosebită să avem o discuție atât de deschisă și atât de prietenească, de fapt ceea ce caracterizează raporturile dintre România și Polonia.