Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă a ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu la finalul Comitetului Interguvernamental româno-palestinian

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
14.12.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Bună ziua, doamnelor și domnilor miniștri, onorați reprezentanți ai instituțiilor centrale din România și Palestina, 

Doamnelor și domnilor reprezentanți ai mass-media,

Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici!

Permiteți-mi să încep totuși prin a mulțumi colegului meu, domnul Riad Malki, ministrul afacerilor externe și expatriaților din Palestina, pentru onoarea pe care mi-o face prin prezența domniei sale la București și, de asemenea, pentru co-prezidarea celei de-a treia sesiuni a Comitetului mixt Interguvernamental româno-palestinian. Țin, totodată, să mulțumesc demnitarilor palestinieni și români care sunt aflați în sală, precum și celor două delegații care prin activitatea lor au făcut posibilă organizarea acestei reuniuni. Nu în ultimul rând, un gând de mulțumire se îndreaptă spre misiunile diplomatice palestiniană și română, care, de asemenea, au avut un aport deosebit la succesul acțiunii de astăzi. 

Acest eveniment stă mărturie a nivelului înalt atins de dialogul româno-palestinian, a bunei cooperări în diferite domenii de interes reciproc, precum și a importanței pe care o acordăm, aici, la București, relației cu Palestina. Ea reprezintă, de asemenea, dovada clară a angajamentului ferm al României față de construcția instituțională a Palestinei, obiectiv esențial în soluționarea durabilă și politică a conflictului din Orientul Apropiat.

Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o foarte bună oportunitate pentru a trece în revistă principalele aspecte ale cooperării noastre, a rezultatelor celei de-a doua reuniuni, desfășurată în anul 2014 la București, precum și de a identifica cele mai bune mijloace prin care le putem dezvolta și dinamiza relațiile noastre în beneficiul ambelor popoare. Atât eu, cât și ceilalți membri ai Guvernului României, am reafirmat disponibilitatea țării noastre de a colabora cu Palestina în diverse domenii de interes, precum muncă și justiție socială, agricultură, economie, gestionarea situațiilor de urgență și mediu, astfel încât putem declara cu încredere că lucrările acestui comitet interguvernamental au fost cu adevărat fructuoase.

Am transmis, de asemenea, cu această ocazie întreg sprijinul României pentru rezolvarea justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor celor două țări.

Aș dori să menționez, totodată, că acest eveniment a prilejuit semnarea unui protocol important a unui program de cooperare între Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și Ministerul Culturii din Palestina, eveniment care s-a întâmplat în această sală. În acest sens, nu trebuie să uităm că investiția în resursele umane este una din cele mai importante investiții, guvernul român a acordat și va acorda în continuare burse anuale pentru domeniile de medicină, inginerie, domeniul situațiilor de urgență și multe altele. De asemenea, așa cum se cunoaște, în România avem un serviciu foarte apreciat, atât la nivel național, cât și internațional, creat de doctorul Raed Afarat, cetățean român de origine palestiniană, instituție care deja împărtășește cunoștințele sale cu partenerii palestinieni. De asemenea, bazându-se pe succesul cursului de specializare desfășurat la UMF Târgu Mureș în anul 2013, reprezentanții Departamentului pentru situații de urgență din România au avansat, în cadrul lucrărilor noastre în comitetul interguvernamental, propunerea de a revitaliza acest program și în viitor.

Doamnelor și domnilor,                                            

Avem o lungă experiență pozitivă în materie de cooperare în domenii diverse și variate, iar astăzi, în cursul acestei reuniuni, am reușit să identificăm o mulțime de noi oportunități atât în baza documentelor deja existente cât și a celor care au fost semnate cu această ocazie.

În încheiere, îmi exprim convingerea că cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian va conduce la aprofundarea și dinamizarea colaborării dintre țările noastre în domenii de interes comun.