Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe al statelor membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.12.2018

La 14 decembrie 2018, secretarul de stat Dan Neculăescu a condus delegația României la cea de-a 39-a reuniune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe (CMAE) al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), organizată la Baku.

Consiliul Ministerial a reprezentat un moment de bilanț al proiectelor și inițiativelor lansate sub mandatul Președinției-în-Exercițiu a Republicii Azerbaidjan (semestrul II, 2018). Dezbaterile informale ale Consiliului Ministerial s-au centrat asupra evoluțiilor subsumate cooperării economice interguvernamentale în regiunea Mării Negre, progreselor realizate în procesul de reformă al Organizației și inițiativelor vizând implementarea orientărilor strategice subsumate Agendei Economice OCEMN (2012), precum şi asupra modalităților de creștere a profilului regional al OCEMN.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a felicitat Preşedinţia-în-Exercițiu a Republicii Azerbaidjan pentru progresele înregistrate pe durata derulării mandatului, care au contribuit la consolidarea cooperării economice regionale. În acest registru, a prezentat contribuția continuă și susținută a României la activitățile sectoriale din cadrul OCEMN, îndeosebi pe palierul dezvoltării de proiecte în domenii relevante de interes comun, în care România deține mandatul de stat-coordonator, respectiv reformă instituțională și bună guvernare, transporturi, combaterea criminalității transfrontaliere, asistență în situații de urgență și sănătate.

Dan Neculăescu a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru stimularea cooperării economice interguvernamentale în cadrul OCEMN, consecvent unei agende în măsură să confere substanță pe dimensiunea dezvoltării relațiilor de bună vecinătate cu statele din regiunea extinsă a Mării Negre și să contribuie, pe termen lung, la asigurarea stabilității regionale prin cultivarea unui dialog autentic între statele membre OCEMN.

De asemenea, a reiterat importanța prioritară pe care România o va acorda, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, problematicii Mării Negre pe agenda UE, precum și consolidării cooperării regionale la Marea Neagră. A apreciat că dezvoltarea parteneriatului OCEMN – UE, de o manieră pragmatică şi flexibilă, va contribui la impulsionarea proiectelor regionale și, implicit, la dezvoltarea capacității OCEMN de a promova proiecte strategice cu rezultate tangibile pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni.

Dan Neculăescu a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile recente din regiunea Mării Negre, precum și pentru încălcarea continuă a principiilor și normelor dreptului internațional, aspecte care subminează securitatea și stabilitatea în întreaga regiune. În aceeași linie, secretarul de stat Dan Neculăescu a exprimat sprijinul pentru soluționarea pe cale pașnică, negociată a conflictelor prelungite din regiune, în cadrul formatelor internaționale de negociere, precum și susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

La finalul Consiliului a avut loc ceremonia simbolică de predare a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OCEMN către Bulgaria, care urmează să exercite mandatul în primul semestru al anului 2019.

În marja reuniunii, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut întrevederi cu vice-ministrul azer al afacerilor externe, Mahmud Mammad-Guliyev, respectiv cu vice-ministrul georgian al afacerilor externe, Alexandre Kvitisiashvili. Au fost discutate perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale, cu accent pe conectivitate si pe operaționalizarea Coridorului de transport Marea Neagră-Marea Caspică. De asemenea, secretarul de stat Dan Neculăescu a prezentat prioritățile viitoarei Președinții române a Consiliului UE, inclusiv evenimentele de marcare a celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic, în 2019.