Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a președintelui Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.12.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 11 decembrie 2018, pe președintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović, aflat în vizită oficială la București.

În cadrul dialogului, a fost analizat stadiul relației dintre cele două state și a fost subliniat rolul important al diplomației parlamentare în dezvoltarea cooperării bilaterale. Ministrul român a exprimat satisfacție pentru nivelul excelent al relației bilaterale și i-a mulțumit oficialului muntenegrean pentru primirea din cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Podgorița în noiembrie anul trecut.

De asemenea, au fost trecute în revistă oportunitățile de dezvoltare a cooperării sectoriale în domenii precum energie, turism și afaceri europene. Cu privire la domeniul energetic, ministrul român a subliniat contribuția pe care România o poate avea pentru securitatea energetică a UE, având în vedere statutul României de exportator net de energie electrică și de viitor exportator de gaze naturale. Cei doi oficiali au exprimat, de asemenea, interesul pentru deschiderea unei curse aeriene directe între București și Podgorița sau Tivat, ca modalitate de a crește numărul de turiști către ambele țări și contactele între oamenii de afaceri din România și Muntenegru.

În ceea ce privește parcursul european al Muntenegrului, ministrul român a reconfirmat că România va acționa, în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, pentru susținerea aderării Muntenegrului la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare. De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a reafirmat disponibilitatea țării noastre de a oferi asistența tehnică relevantă în procesul complex al negocierilor de aderare.

Ministrul român a pledat, de asemenea, pentru intensificarea cooperării româno-muntenegrene în cadrul NATO, având în vedere similitudinea pozițiilor celor două state pe majoritatea dosarelor importante la nivel aliat.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice