Centrul de presă

Consultări ale secretarului de stat Dan Neculăescu cu subsecretarul de stat polon Bartosz Cichocki

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.10.2018

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut astăzi, 26 octombrie 2018, o rundă de consultări cu Bartosz Cichocki, subsecretar de stat polon, în contextul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Varșovia, în perioada 25-26 octombrie 2018.

Cu această ocazie, Dan Neculăescu a subliniat consistenţa şi dinamica relației bilaterale, fundamentată pe Parteneriatul Strategic din 2009, precum și cooperarea foarte bună în plan regional, susținută de interesele și pozițiile similare pe care cele două state le împărtășesc. Diplomatul român a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE pe dimensiunea Vecinătăţii Estice, precum Parteneriatul Estic, cooperarea în zona Mării Negre și consolidarea dialogului cu țările din Asia Centrală, inclusiv prin prisma inter-conectivităţii.

Cei doi interlocutori au avut un schimb aprofundat de evaluări privind cele mai recente evoluții din spaţiul estic, cu accent pe Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, secretarul de stat Dan Neculăescu subliniind necesitatea continuării procesului de reforme de către acestea, în vederea apropierii de UE.

Runda de consultări bilaterale a evidenţiat contribuţia pe care cooperarea româno-polonă o are în promovarea intereselor şi obiectivelor UE în regiune. S-a desprins dorinţa celor două părţi de a valorifica convergenţa viziunilor pe spaţiul estic în contextul aniversării a 10 ani de Parteneriat Estic şi al lansării noii Strategii a UE privind Asia Centrală pe durata Președinției României la Consiliul UE.

În cadrul vizitei de lucru, secretarul de stat român a participat la o dezbatere cu experții Centrului pentru Studii Estice din Varșovia, în care au fost abordate teme privind viziunea României în raport cu partenerii estici, Asia Centrală şi riscurile de securitate la Marea Neagră.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice