Centrul de presă

Consultări ale secretarului de stat George Ciamba cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării spaniol, Fernando Martín Valenzuela Marzo

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.10.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 24 octombrie 2018, la Madrid, o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru afaceri externe din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării din Spania, Fernando Martín Valenzuela Marzo.

Consultările au prilejuit reafirmarea nivelului excelent al relațiilor bilaterale româno-spaniole, reflectat inclusiv în cooperarea foarte bună în domeniile apărării, administrației publice, afacerilor interne, culturii. Totodată, a fost trecut în revistă a calendarului de contacte politico-diplomatice, subliniind prioritatea acordată intensificării relațiilor economice și creșterea volumului investițiilor spaniole în România.

Cei doi oficiali au salutat rolul comunității române din Spania, cea mai numeroasă comunitate străină, exemplu de integrare reușită și cu un aport pozitiv în societatea şi economia spaniole.

Partea română a salutat contribuția Spaniei la implementarea măsurilor specifice de apărare și descurajare ale NATO, fiind explorate noi modalităţi care să ducă la o implicare sporită a aliaţilor în prezenţa înaintată pe flancul estic. În context, înaltul oficial român a remarcat creșterea angajamentului SUA pe flancul estic și importanța unei relații transatlantice solide pentru securitatea în regiune.

Interlocutorii au avut și un schimb de opinii pe marginea priorităților de politică externă ale viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene. A fost, totodată, subliniată necesitatea unei Uniuni Europene convergente şi solidare și a unui răspuns comun la provocările interne şi externe cu care continentul se confruntă la ora actuală.

Au mai fost abordate subiecte privind vecinătatea estică și sudică a UE, procesul de extindere a Uniunii, partea română subliniind necesitatea menținerii angajamentului UE în Balcanii de Vest și a politicii de extindere în această regiune.

Totdată, au fost abordate şi o serie de aspecte de pe agenda internaţională.

În marja vizitei la Madrid, a avut loc ceremonia de decorare cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, conferit de Preşedintele României, a fostului ambasador al Regatului Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández Bachiller, ca semn al recunoaşterii şi aprecierii activităţii de succes desfăşurate în cursul celor două misiuni derulate la București (1989-1992 și 2014-2018).

Ceremonia s-a desfăşurat la Ambasada României la Madrid, decoraţia fiind înmânată de către ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău. Secretarul de stat român a adresat mulţumiri fostului ambasador spaniol pentru activitatea depusă în beneficiul relației bilaterale, subliniind, totodată, contribuţia directă pe care a avut-o acesta la dezvoltarea contactelor inter-umane şi la întărirea relaţiilor de prietenie ale României cu Spania.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice