Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă a ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu la finalul consultărilor cu omologul olandez, Stef Blok

Data: 
08.10.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Este o deosebită plăcere pentru mine să primesc astăzi vizita domnului ministru al afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, domnul Stef Blok, într-un moment extrem de important în cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în context european.

Consider că această vizită oferă un impuls puternic dialogului care s-a desfășurat la nivel înalt între prim-miniștrii României și Olandei la 12 septembrie anul acesta.

Convorbirile purtate au fost foarte deschise și extrem de dense. În cadrul întrevederii noastre, am discutat despre perspectivele relațiilor bilaterale, agenda europeană, evoluțiile regionale și internaționale, situația de securitate și cooperarea pe plan multilateral.

În acest context, am abordat şi chestiunea atacului cibernetic la adresa OIAC. Am folosit acest prilej pentru a sublinia solidaritatea noastră cu Olanda şi condamnarea fermă a acestor practici care încalcă în mod flagrant legislaţia internaţională.  

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, am punctat că parteneriatul nostru are o importantă dimensiune economică și socială. Olanda este un mare investitor în România; numeroase locuri de muncă sunt create ca urmare a investițiilor directe olandeze în țara noastră.

În același timp, trebuie spus că în ecuația bilaterală se afirmă tot mai mult și o comunitate de români care trăiește în Regatul Țărilor de Jos. Spun acest lucru pentru că majoritatea dintre cei peste 30.000 de români din Olanda sunt tineri, cu vârste de până în 35 de ani. Vorbim despre o resursă umană înalt calificată, care contribuie la economia olandeză și care este foarte bine racordată și integrată în societatea olandeză.

Potențialul relației bilaterale, însă, este mult mai mare. Bazele există, sunt solide, iar cooperarea economică are în continuare încă foarte multe oportunități neexplorate.

Am avut discuții foarte bune și aplicate cu privire la stadiul relației noastre bilaterale, văzută și în cheia apropiatei Președinții a României pentru Consiliului UE.

Am abordat în cadrul consultărilor bilaterale și perspectiva acțiunii externe a UE, cu accent pe politica de extindere și pe relația Uniunii cu statele din vecinătatea estică.

Am folosit acest prilej pentru a-mi exprima speranța că angajamentul ferm al României pe aceste coordonate, inclusiv din calitatea de Președinție a Consiliului, se va putea traduce cât mai curând în aderarea țării noastre ca membru cu drepturi depline la spațiul Schengen.

Viitorul Europei a fost o altă temă centrală pe agenda discuției noastre și în ciuda unor diferențe de opinii  pe care le avem pe anumite dosare punctuale, este important de notat că atât Olanda, cât și România, lucrează în fond pentru a realiza un deziderat comun: consolidarea unității europene. Acesta va fi și spiritul pe care ni-l propunem pentru summit-ul european extraordinar de la Sibiu din 9 mai 2019.

Pentru a reuși în acest context greu încercat de provocări interne și externe, Uniunea Europeană are nevoie de o reală solidaritate între Statele Membre, care trebuie să vină din angajamentul unanim de respectare a prevederilor tratatelor europene, a valorilor și a principiilor pe care acestea le conțin.

Sub prima noastră președinție a Consiliului vom urmări și vom promova consensul european, spiritul unității și solidarității dintre Statele Membre, precum și respectul față de valorile, principiile și libertățile subscrise tratatelor fondatoare – aceste lucruri se vor întâmpla într-o etapă dificilă, în care Uniunea va cunoaște experiența retragerii unui Stat Membru, alegeri pentru un nou Parlament European și alcătuirea unei noi Comisii Europene. Totodată, România își asumă responsabilitatea avansării pe perioada mandatului său a unor dosare complexe, între care amintim adoptarea noului Cadru Financiar Multianual al UE și situația post-Brexit. 

Am toată convingerea că România și Olanda vor coopera bine în timpul acestei prime președinții a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene și sunt convins că vom reuși, prin continuarea dialogului politic și diplomatic, să consolidăm această relație, astfel încât, împreună, să aducem o contribuție importantă la viitorul Europei.

Mulțumesc încă o dată șefului diplomației olandeze pentru dialogul aplicat pe care l-am avut și privesc cu mult interes la viitoarele noastre discuții despre modalitățile prin care putem să avansăm în relația dintre țările noastre, dar și dintre țările noastre și ceilalți parteneri europeni. Vă mulțumesc.