Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic cu secretarul general din Ministerul pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Republicii Austria

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.09.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut la 28 septembrie, la Viena, consultări cu secretarul general din Ministerul pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Republicii Austria, Johannes Peterlik.

Oficialul român a salutat nivelul bun al cooperării bilaterale, cu accent pe relațiile economice, Austria fiind cel de-al doilea investitor străin în economia românească. De asemenea, a fost remarcată intensificarea dialogului bilateral la nivelul celor două Ministere ale afacerilor externe, inclusiv în contextul exercitării succesive a Președinției Consiliului UE.

Secretarul de stat a remarcat rolul pozitiv al comunității române, a doua cea mai mare comunitate străină din statele membre UE prezentă în Austria, și a salutat contribuția acesteia la dezvoltarea economică și socială a țării gazdă, precum și rolul de punte între cele două state.

În context, a adus în discuție propunerea austriacă de indexare a alocațiilor pentru copii lucrătorilor europeni, exprimând preocuparea României față de o măsură cu potențial discriminatoriu, care vine în contradicție cu acquis-ul comunitar.

Cei doi oficiali au abordat și colaborarea în cadrul punerii în aplicare și promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, o inițiativă regională comună româno-austriacă. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea promovării, în continuare, pe agenda UE, a acestui cadru de cooperare macro-regional și impulsionarea proiectelor concrete de dezvoltare în regiunea Dunării.

Secretarul de stat George Ciamba s-a referit la prioritățile viitoarei Președinții a Consiliului UE în domeniul relațiilor externe, remarcând atenția acordată de ambele părți Balcanilor de Vest și susținerii acordate procesului de extindere în regiune, pe baza îndeplinirii criteriilor stabilite. În context, a rezultat importanța coordonării în vederea asigurării unei tranziții eficiente de la Președinția austriacă la cea română pe dosarele de interes.

A subliniat, totodată, atenția prioritară acordată de România parcursului european al Republicii Moldova și Parteneriatului Estic, la 10 ani de la lansarea acestuia, subliniind interesul direct al României, dar și al UE, pentru o vecinătate stabilă și prosperă.

Alte subiecte abordate au vizat prioritățile viitoarei Președinții a României la Consiliul UE în ceea ce privește Politica de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene și relația transatlantică, secretarul de stat George Ciamba evidențiind necesitatea menținerii unei relații transatlantice solide și asigurării complementarității UE-NATO.

În marja vizitei la Viena a secretarului de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic a fost organizată o reuniune de coordonare cu șefii misiunilor diplomatice ale României la UE, NATO, OSCE și ONU/Geneva pe teme privind modalitatea de exercitare a Președinției Consiliului UE la nivelul misiunilor multilaterale și dimensiunea de securitate în dezbaterile actuale la UE, NATO, OSCE și ONU.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice