Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, ministru de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 17 septembrie 2018, o întrevedere cu Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, ministru de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite.

Discuțiile s-au concentrat pe evaluarea stadiului relațiilor bilaterale și a progreselor înregistrate pe linia consolidării cooperării economice și sectoriale între România și Emiratele Arabe Unite ca urmare a desfășurării, în perioada 16-17 aprilie 2018, a primei sesiuni a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat importanța pe care România o acordă dezvoltării cooperării bilaterale cu Emiratele Arabe Unite, punctând, totodată, poziția Emiratelor Arabe Unite de partener comercial deosebit de important al României în regiunea Golfului. A subliniat, de asemenea, necesitatea continuării demersurilor pe linia identificării de noi oportunități de amplificare a raporturilor economice și sectoriale în domenii de interes comun, cu accent pe potențialul deosebit de atragere de noi investiții emirateze în România.

La rândul său, ministrul Al Jaber a exprimat apreciere față de stadiul relațiilor bilaterale, inclusiv al dialogului politico-diplomatic, și a evidențiat importanța pe care Emiratele Arabe Unite o acordă dezvoltării colaborării bilaterale, cu accent pe domenii precum transporturi, agricultură, energie și investiții.

Discuțiile au prilejuit și realizarea unui schimb de opinii cu privire la temele de interes de pe agenda internațională și regională, cu accent asupra evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu. În context, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că România, ca stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, va continua să acorde o importanță deosebită Vecinătății Sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. 

 

Informații suplimentare:

În perioada 16-17 aprilie 2018, s-a desfășurat la București prima sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Delegațiile au fost conduse de Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe al României, și de dr. Sultan al-Jaber, ministru de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite.

De asemenea, la 17 aprilie 2018 a avut loc și un forum economic și de investiții româno-emiratez, eveniment destinat prezentării oportunităților oferite de cele două economii și promovării dialogului între oamenii de afaceri din România și din Emiratele Arabe Unite. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț și Industrie a României și s-a bucurat de prezența ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, precum și a ministrului de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite, Dr. Sultan Ahmed Al Jaber.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice