Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la finalul consultărilor trilaterale România – Polonia – Turcia

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
11.09.2018
Locaţia: 
București, Clubul Diplomatic Român


Mulțumesc foarte mult. Bună ziua tuturor!

Daţi-mi voie să încep prin a exprima mulţumirile mele ministrului Çavușoğlu şi ministrului Czaputowicz pentru faptul că au dat curs invitaţiei noastre de a participa la o nouă rundă de negocieri și de consultări trilaterale pe teme de securitate, într-o perioadă deosebit de intensă pe plan diplomatic. Este cea de-a patra reuniune în acest format, precedenta având loc, după cum probabil ştiţi, la Varşovia, la 25 august 2017. 

Discuţiile noastre de astăzi au reconfirmat valoarea adăugată a acestui format de dialog, constituit la iniţiativa României, în (mai) 2012.

Principalele teme pe care le-am abordat se referă la:

  • evaluarea stadiului implementării măsurilor adoptate laSummit-ul NATO de la Varșovia și de la Bruxelles;
  • situaţia de securitate din vecinătatea estică, în regiunea Balcanilor de Vest şi perspectivele relaţiei NATO cu statele din această regiune;
  • situaţia de securitate din vecinătatea sudică a Alianţei şi rolul NATO în acest context.

Practic, această întâlnire este organizată la două luni după cel mai recent Summit al NATO, de la Bruxelles, și reuniunea de astăzi a constituit un bun prilej pentru a analiza pașii parcurși în procesul de implementare a deciziilor adoptate de şefii de state şi de guvern și  pentru a discuta despre obiectivele asupra cărora ar trebui să ne concentrăm în perioada următoare. Am avut în vedere, desigur, continuitatea proiectelor care au demarat încă de la Summitul din Țara Galilor, din 2014, când a început practic un proces substanțial de adaptare a NATO la noul context internațional de securitate, consolidat prin deciziile ulterioare la Summitul de la Varșovia și cel de la Bruxelles.

În esenţă, am discutat despre demersurile legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, rolul NATO în proiectarea stabilităţii în vecinătatea sa, precum şi contribuţia Alianţei la combaterea terorismului.

Din păcate, suntem în situaţia în care constatăm deteriorarea climatului de securitate, atât în Est, cât şi în Sud, situaţia foarte complicată din aceste regiuni fiind marcată nu doar de lipsa unor progrese viabile în soluţionarea crizelor existente, ci şi de o escaladare a tensiunilor și a violenţelor.

Țările noastre sunt contribuitori importanți la asigurarea securității euro-atlantice și la îndeplinirea misiunilor NATO. Având în vedere poziționarea noastră geografică, avem un interes direct în asigurarea securității şi stabilităţii regionale, de la Marea Baltică până la Marea Neagră şi Marea Mediterană, precum şi în Balcanii de Vest. Am convenit că vom continua să ne coordonăm pe  toate subiectele de interes comun.

Alianţa a înregistrat progrese importante în consolidarea posturii sale de descurajare şi apărare, inclusiv pe flancul estic. Am discutat despre efectele grave ale anexării ilegale a peninsulei Crimeea și a militarizării acesteia pentru securitatea regională și europeană și despre progresele obținute în adoptarea posturii NATO ca reacție la aceste evoluții. România salută prezența aliată în zonă Mării Negre și considerăm că aceste eforturi trebuie să continue, în coerență deplină cu toate celelalte măsuri care vizează flancul estic și consolidarea posturii NATO în ansamblul său. I-am informat pe colegii mei despre demersurile întreprinse de România pentru ca Brigada Multinațională pe care o găzduim la Craiova să își consolideze capacitatea și să poată acționa în orice circumstanță.

De asemenea, subiecte precum adaptarea Structurii de Comandă a NATO și creşterea nivelului de reacţie a forţelor aliate vor fi subiecte prioritare pe agenda noastră în perioada următoare. Am discutat despre construcția și obiectivele țării noastre în acest proces.

Un alt subiect de interes major rămâne relaţia cu ţările partenere din vecinătatea estică şi sudică. NATO va continua să acorde sprijin acestor state, cu un accent special asupra consolidării rezilienței și capacităților naționale de apărare. Țările noastre vor rămâne angajate în eforturile din acest domeniu, fie că vorbim de susţinerea Ucrainei, a Georgiei sau a Republicii Moldova, ori de Iordania sau Irak, în funcţie de nevoile şi interesele lor specifice.

România, Polonia şi Turcia au fost şi rămân susţinători ai continuării procesului de extindere a NATO. Urmează o perioadă importantă din acest punct de vedere şi mă refer aici la invitaţia adresată guvernului de la Skopje de a începe negocierile de aderare şi la referendumul din 30 septembrie. Am subliniat importanța istorică a acestui moment pentru întreaga regiune și pentru securitatea europeană în ansamblul său. Un pas înainte este și un mesaj pentru celelalte state aspirante - Georgia, Bosnia-Herţegovina - privind angajamentul tuturor țărilor aliate față de politica „ușilor deschise”.

Nu în ultimul rând, și cu atât mai mult cu cât că ne-am întâlnit la data de 11 septembrie, o dată tragică în istoria recentă a tuturor, ţin să reamintesc că atacurile de la 11 septembrie 2001 au condus la invocarea de către NATO, pentru prima dată în istoria sa, a articolului V al Tratatului de la Washington. Astăzi am discutat și despre contribuţia NATO la combaterea terorismului şi despre determinarea statelor noastre de a continua eforturile în acest domeniu, inclusiv prin participarea la Coaliţia Globală împotriva DAESH.

Înainte de a da cuvântul colegilor mei, doresc să le mulţumesc încă o dată pentru dialogul deschis şi constructiv. Suntem hotărâţi să ne revedem în acest format trilateral pentru că discuțiile din cadrul acesta aduc rezultate benefice ţărilor noastre şi ne permit să promovăm mai eficient obiective comune, în interesul securității regionale şi euro-atlantice și în spiritul solidarității aliate.

Vreau sa vă informez că, cu ocazia acestei întâlniri, am adoptat un comunicat comun de presă, care va fi pus la dispoziția dumneavoastră pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vă mulțumesc!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice