Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, la Forumul Strategic de la Bled

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.09.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, în perioada 10-11 septembrie 2018, la cea de-a XIII-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia, cu o intervenție în cadrul panelului “European Union: What Keeps Us United”.

Dezbaterile au fost axate pe identificarea principalelor clivaje la nivelul UE, precum și a elementelor consensuale care ar putea prezerva unitatea și coeziunea proiectului european.

În intervenția sa, secretarul de stat George Ciamba a pledat pentru o abordare constructivă și pragmatică în dialogul privind viitorul construcției europene, axată pe explorarea unor soluții concrete pentru revigorarea credibilității sale, atât pe scena internațională, cât, mai ales, în raport cu așteptările cetățenilor europeni.

A arătat că o dezbatere dominată de subiecte sensibile, care accentuează diferențele de viziune asupra evoluției proiectului UE, riscă să perpetueze actualele clivaje interne, pe mai multe teme şi axe intra-europene, diminuând pro-europenismul cetățenilor din anumite părți ale UE. Un astfel de climat ar spori credibilitatea abordărilor populiste şi eurosceptice, subminând unitatea statelor membre şi viabilitatea proiectului UE.

Totodată, în perspectiva preluării în 2019 de către România a Președinției Consiliului UE, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat angajamentul țării noastre de a contribui la relansarea proiectului european, precum și la consolidarea coeziunii UE 27. În acest context, evocând importanța regiunii Balcanilor ds Vest pentru stabilitatea și securitatea Uniunii Europene, secretarul de stat a reiterat interesul României pentru continuarea politicii de extindere.


Informații suplimentare

Forumul Strategic de la Bled (FSB) este o importantă reuniune anuală a liderilor europeni și internaționali, aparținând atât sectorului public, cât și privat. Evenimentul s-a impus, în special în Europa Centrală și de Est, ca o platformă de dezbatere la nivel înalt, care încearcă să ofere răspunsuri strategice la chestiuni regionale și globale de actualitate. FSB este un proiect al Guvernului Republicii Slovenia, organizat de către Ministerul sloven al Afacerilor Externe. Tema conferinței din acest an a fost„Bridging the Divide".

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice