Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a secretarului general al MAE eston, Rainer Saks

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.09.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, l-a primit, la data de 6 septembrie 2018, pe secretarul general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe eston, Rainer Saks.

Demnitarul român a evidențiat relațiile bilaterale foarte bune dintre România și Republica Estonia, care au la bază poziționările comune asupra problematicii regionale, europene, de securitate și internaționale și a salutat, în context, cooperarea eficientă a celor două state în domenii de interes comun în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Ambii oficiali au exprimat satisfacție pentru calendarul extrem de dens de contacte la nivel înalt care au avut ca reper, în anul 2018, vizitele la nivel de Prim-ministru în Estonia și România. Au mai fost trecute în revistă contactele pe linia ministerelor afacerilor externe, dar și cele pe linie parlamentară, la nivel sectorial și local.

O atenție specială a fost acordată tematicii securității, care reprezintă una din prioritățile de politică externă a ambelor state. A fost subliniat faptul că România și Republica Estonia și-au asumat obligațiile de susținere a cheltuielilor militare în cadrul NATO, alocând pentru sectorul apărării 2% din PIB.

Oficialul român a menționat că țara noastră este interesată de experiența pe care Estonia a dobândit-o în domeniul digitalizării societății, dar și în ceea ce privește pregătirea și gestionarea Președinției Consiliului UE.

Secretarul de stat George Ciamba a prezentat prioritățile de politică externă avute în vedere pe perioada în care România va deține Președinția rotativă a Consiliului UE. A precizat că, printre altele, țara noastră va acorda o importanță specială procesului de extindere a UE. În acest context, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind evoluțiile din zona Balcanilor de Vest. Oficialul român a mai arătat că PRES RO 2019 va acorda o atenție deosebită organizării Summit-ului de la Sibiu, care va constitui un reper în ceea ce privește viitorul UE, mai ales în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă blocul comunitar. 

A fost atinsă și tema cooperării româno-estone în alte formate. Astfel, oficialul român a salutat participarea estonă la Summit-ul „Inițiativei celor 3 Mări” care va fi organizat la București în această lună. Partea română a evidențiat angajamentul asumat față de principiile Inițiativei: pro-dezvoltare economică (prin interconectivitate sporită), pro-UE și pro-transatlantică și a reiterat că abordarea generală este orientată spre un format de cooperare pragmatic.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice