Centrul de presă

Primirea de către ministrul Teodor Meleșcanu a vice-ministrului afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Khalaf Khalafov, și consultările înaltului demnitar azer cu secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculăescu

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
04.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 4 septembrie 2018, pe vice-ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Khalaf Khalafov, aflat la București pentru o rundă de consultări, la invitația părții române. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a exprimat satisfacția pentru relațiile excelente dintre România și Republica Azerbaidjan, evocând semnificația aniversării în acest an a centenarului istoric atât de către România, cât și de Republica Azerbaidjan. Totodată, a evidențiat importanța parteneriatului strategic bilateral cu Republica Azerbaidjan și necesitatea impulsionării dialogului politic și a cooperării româno-azere în toate domeniile de activitate.

În cadrul consultărilor cu secretarul de stat pentru afaceri regionale, Dan Neculăescu, au fost abordate stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent asupra contactelor politice și modalităților de stimulare a cooperării în sfera economică, relațiile Republicii Azerbaidjan cu UE și NATO, precum și teme de interes privind agenda regională și cooperarea în cadru multilateral, cu accent pe tematica ONU.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat necesitatea dezvoltării conectivității între România și Republica Azerbaidjan, pledând pentru valorificarea oportunităților de cooperare în plan regional. În context, a evidențiat interesul pentru implementarea proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică și a reiterat importanța intensificării cooperării bilaterale în cadrul proiectelor din sfera energetică, evocând și necesitatea organizării celei de a cincea sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică România-Republica Azerbaidjan. Totodată, cele două părți au convenit asupra intensificării cooperării dintre ministerele de externe, atât prin continuarea formatului de consultări la nivel de secretar de stat/vice-ministru, cât și prin derularea de consultări sectoriale pe teme de interes comun.

Vice-ministrul Khalaf Khalafov a împărtășit evaluările cu privire la nivelul excelent al relațiilor bilaterale, în contextul parteneriatului strategic dintre România și Republica Azerbaidjan. A exprimat apreciere pentru pentru sprijinul părții române în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor Azerbaidjanului cu UE și NATO și a punctat, la rândul său, importanța extinderii componentei practice a cooperării bilaterale.

De asemenea, cele două părți au trecut în revistă și evoluțiile regionale, cu accent asupra provocărilor de securitate din regiunile extinse ale Mării Negre și Mării Caspice.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice