Centrul de presă

Consultările ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.08.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, la 27 august 2018, consultări cu ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas.

Vizita ministrului federal al afacerilor externe are loc în contextul participării acestuia la lucrările Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitat principal, precum și în vederea consolidării cooperării româno-germane, atât în plan bilateral, cât și european, în perspectiva exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor.

În cadrul întrevederii, cei doi interlocutori au evocat nivelul foarte bun al relației bilaterale româno-germane, raporturile economice excelente și rolul important al minorității germane din România și al comunității românești din Germania. Relația România-Germania este una dintre cele mai dezvoltate și complexe relații ale României cu un stat membru UE, Germania fiind primul partener comercial al României și al treilea investitor pe piața românească. Totodată, cooperarea româno-germană se desfășoară atât la nivel federal, cât și la nivelul landurilor. De asemenea, cei doi interlocutori au apreciat foarte bună cooperare în domeniul învățământului dual din România.

Cu privire la viitorul Europei, oficialul român a exprimat angajamentul ferm al României, ca stat membru UE cu o abordare pro-europeană și viitoare țară ce va asigura Președinția Consiliului UE, în favoarea consolidării proiectului european. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a manifestat dorința părții române de a contribui în mod eficient la finalizarea cât mai rapidă a negocierilor referitoare la cadrul financiar multianual pentru perioada post-2020.

Referitor la Brexit, ambele părți și-au exprimat dorința unui proces organizat și ordonat, precum şi interesul pentru menținerea unei relații de parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit după retragerea acestuia din UE.

Teodor Meleșcanu a reiterat obiectivul legitim al României de a adera la spațiul Schengen, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare și a contribuției semnificative a României la asigurarea securității frontierelor externe ale UE.

Consultările au vizat și cooperarea româno-germană în ceea ce privește candidaturile celor două țări în cadrul forurilor internaționale. În acest sens, partea română a felicitat Germania pentru obținerea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2019– 2020, solicitând sprijinul acesteia pentru candidatura României ca membru nepermanent pentru perioada 2020-2021. Totodată, ministrul român a menționat candidatura României la OCDE și îndeplinirea condițiilor pentru a deveni membră a acestei organizații, exprimând speranța că va beneficia în continuare de sprijinul Germaniei în acest sens.

 

Alte articole pe aceeaşi temă