Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația de presă a ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu la finalul convorbirilor cu ministrul federal al afacerilor externe din R.F. Germania, Heiko Maas

Data: 
27.08.2018
Eveniment: 
Reuniunea Anuală a Diplomației Române
Locaţia: 
București

Îmi face o deosebită plăcere să îl salut la București pe ministrul german al afacerilor externe, domnul Heiko Maas, căruia îi mulțumesc pentru acceptarea invitației de a participa la lucrările Reuniunii Anuale a Diplomației Române, în calitate de invitat special.

Vizita are loc, într-adevăr, într-un an cu semnificație deosebită privind și Centenarul României Moderne, dar și preluarea primei Președinții la Consiliul Uniunii Europene.

Relația dintre România și Germania este una dintre cele mai dezvoltate și mai complexe relații ale României cu un stat membru UE, fiind definită de legături foarte puternice din punct de vedere politic, economic și social.

Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească, ceea ce evidențiază foarte clar caracterul avansat al relațiilor dintre cele două țări.

În același timp avem o relația specială, care s-a dezvoltat continuu de-a lungul anilor, iar în centrul acestor evoluții se află nenumăratele legături interpersonale: pe de o parte, minoritatea germană din România și, pe de altă parte, comunitatea românească din Germania, care reprezintă adevărate punți de legătură între țările noastre.

Minoritatea germană în România este una istorică, cu rădăcini vechi în acest spațiu.Țin să subliniez aprecierea pentru contribuția minorităţii germane la crearea statului român modern şi aportul deosebit de pozitiv la dezvoltarea socială şi culturală a României Centenare. Această contribuție este foarte mult apreciată de societatea românească, iar membrii comunității germane se bucură de un respect deosebit în România. 

Prin urmare, dezavuez cu fermitate orice fel de luări de poziție care pot aduce atingere imaginii minorității germane, o comunitate ce și-a dovedit, de-a lungul timpului, loialitatea față de statul român.

România este unul dintre statele decise să aibă în continuare o politică fermă de respectare a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale și astăzi putem să spunem chiar că este un exemplu.

În continuarea prezenței domnului ministru la RADR, vom avea și o discuție aprofundată pe diverse teme, despre relațiile bilaterale dintre România și Germania – cooperarea noastră nu numai cu Republica Federală Germania, ci și cu landurile germane, o cooperare care se dezvoltă extrem de rapid și care pentru noi are o importanță de multe ori strategică atunci când vorbim de Bavaria sau de Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

Aș dori să spun câteva cuvinte despre importanța colaborării în domeniul educației. Este o singură temă, dar una extrem de importantă pentru România, este vorba de sprijinul și de expertiza pe care o avem din partea Germaniei pentru implementarea învățământului dual în România, în vederea unei mai bune pregătiri a forței de muncă din țara noastră.

În plan european, ați asistat la prezentarea făcută de domnul ministru și ați văzut că există o similitudine foarte solidă între abordarea Germaniei și abordarea țării noastre. Dorim să folosim Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pentru consolidarea proiectului european, pentru o Uniune mai unită și mai coezivă.

Suntem pregătiți să acționăm împreună la nivelul UE pentru a elimina discrepanțele economice și sociale dintre statele membre - un aspect esențial în dezvoltarea unui sentiment real de apartenență la Uniunea Europeană pentru toți cetățenii săi.

Summit-ul de la Sibiu din mai 2019 va fi o excelentă ocazie de a evalua propunerile, ideile și așteptările statelor membre și ale cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii Europene.

În exercitarea președinției sale, România va acorda o atenție specială integrării în Uniunea Europeană a regiunii Balcanilor de Vest, pe baza principiului meritelor fiecărei țări și în egală măsură, vom susţine dezvoltarea unor relații cât mai apropiate cu vecinii noștri din est, prin intermediul Parteneriatului Estic.

În plan internațional, ne propunem, de asemenea, să discutăm despre dezvoltarea relațiilor în domeniul securității, în cadrul formatelor internaționale și europene de securitate.

Prin urmare, vom avea în vedere cooperarea în cadrul structurilor NATO, dar și la nivel european, în cadrul cooperării permanente structurate. În acest sens, dorim să apreciem contribuția esențială a Germaniei la inițierea şi promovarea iniţiativelor în domeniul politicii extene de securitate și apărare la nivelul european, a căror dezvoltare o susţinem, în complementaritate cu NATO.

Totodată, România are un interes pe care îl împărtășim cu Germania referitor la importanța unei relații transatlantice solide, într-un mediu care este la ora actuală destul de dificil.

În concluzie, relația cu Germania este una specială și extrem de importantă pentru România, iar vizita domnului ministru reprezintă un excelent prilej pentru dialog bilateral și pentru consolidarea în general a relațiilor româno-germane. Îi mulţumesc încă o dată pentru prezenţă şi aştept cu foarte mare interes discuţiile bilaterale pe care le vom avea.

 

Alte articole pe aceeaşi temă