Centrul de presă

Prima zi a RADR - dezbateri privind politica externă a României

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.08.2018

Prima zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018 a inclus trei sesiuni plenare în cadrul cărora au fost dezbătute subiecte de interes major privind politica externă a României.

Panelul ”Responsabilităţi de actualitate în activitatea diplomatică – cooperarea economică, diplomaţia culturală şi ştiinţifică, cooperare descentralizată” a deschis seria discuțiilor și a fost moderat de secretarul din stat în Ministerul Afacerilor Externe, Maria Magdalena Grigore. Oficialul a subliniat că, dat fiind stadiul actual al interconectării globale, ”rolul soft power în proiectarea intereselor unui stat devine extrem de relevant și face ca diplomația culturală, științifică și cea economică să devină componente intrinseci și necesare diplomației politice”.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a subliniat în cadrul sesiunii că influența culturală depinde de abordarea echilibrată cu care gestionăm pe de o parte tezaurul moștenit de la generațiile trecute, iar pe de altă parte resursele de creativitate contemporană. Totodată, preşedintele ICR i-a mulțumit ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, pentru evaluarea atentă a unor programe derulate de institut, subliniind contribuția demnitarului român la derularea acestor proiecte importante pentru România.

Dezbaterile au continuat pe tema diplomației economice și a oportunităților pe care România le poate fructifica. În acest sens, Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a subliniat rolul esențial al corpului diplomatic și consular în vederea promovării intereselor economice ale României. La rândul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a reiterat relația specială a CCIR cu MAE și a subliniat importanța creșterii vizibilității pe plan extern în domeniul economic.

Discuțiile celei de-a doua sesiuni a RADR au fost coordonate de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, sub titlul ”Maximizarea relațiilor bilaterale din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE; Reașezări în ordinea globală”. Diplomatul român a punctat faptul că asistăm la o reconfigurare a ordinii internaționale:”România, ca suporter al unui sistem multilateral funcțional, eficient, echilibrat și bazat pe reguli, se confruntă cu o schimbare de paradigmă, impunându-se nevoia de a discuta și identifica împreună soluții care vor asigura un mediu global sigur și sustenabil pentru toți”.

Invitat în cadrul panelului, Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, a subliniat oportunitățile, precum și provocările pe care le va aduce Președinția României la Consiliul UE, explicând că deținerea acestui rol înseamnă, pe lângă consensul UE pe dosare importante, și o modalitate de promovare a intereselor naționale. Totodată, Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că România are oportunitatea de a fi în centrul dezbaterii europene și de a contribui la revigorarea proiectului european, iar punctul culminant va fi Summit-ul de la Sibiu.

Al doilea invitat al sesiunii, Daniela Schwarzer, directorul think-tank-ului Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V (DGAP), a scos în evidență faptul că, în era actuală a politicilor marilor puteri, este importantă construirea unei Europe mai puternice, cu un rol mai activ în gestionarea unor sectoare cheie cum ar fi problemele de securitate din vecinatate sau menținerea pieței unice.

Ultima sesiune a primei zile a RADR a fost ”Relaţiile strategice ale României într-o lume în schimbare”, discuțiile fiind conduse de Ştefan Tinca, directorul politic al Ministerului Afacerilor Externe. În deschiderea dezbaterilor, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a trecut în revistă implementarea parteneriatelor strategice, cu accent pe necesitatea aprofundării și extinderii acestora. La discuțiile din panel au participat ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, precum și ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.

 

Alte articole pe aceeaşi temă