Centrul de presă

Deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.08.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a deschis astăzi, 27 august 2018, sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR), ediție care stă sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, având tema ”Diplomația – un pilon al României Centenare”.

La deschiderea oficială a RADR au fost prezenți președintele Senatului României, Călin Popescu – Tăriceanu, vice-președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.

În mesajul inaugural, șeful diplomației române a evocat momentul Marii Uniri și a realizat o scurtă retrospectivă a parcursului României, cu accent pe provocările prezentului: ”Astăzi, România este rezultatul cumulat a ceea ce am preluat și ceea ce am realizat prin munca noastră, a societății și a instituțiilor, a cetățenilor și a autorităților statului. Idealurile generațiilor anterioare ne-au ghidat mereu, dar trebuie să ne întrebăm totodată și ce Românie lăsăm generațiilor viitoare și, mai ales, ce valori și idealuri. Uitându-mă în urmă, pot să afirm că politica externă a României a fost, în marile momente de răscruce ale istoriei noastre contemporane, un ideal comun”.

Ca element fundamental al politicii externe a României, Teodor Meleșcanu a evidențiat parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, pledând pentru un dialog transatlantic deschis și pragmatic axat pe înțelegerea aprofundată a obiectivelor și priorităților fiecărei părți. De asemenea, ministrul a punctat relevanța NATO și contribuția semnificativă a României în cadrul Alianței.

Ca urmare a eforturilor României, pe agenda transatlantică a fost inclusă de curând Inițiativa celor Trei Mări, în acest an urmând ca țara noastră să găzduiască Summit-ul și primul Forum de afaceri al Inițiativei. În opinia ministrului afacerilor externe, acest demers este menit să valorifice ”potențialul de creștere economică și dezvoltare al Europei Centrale și de Est prin mai multă interconectivitate, prin infrastructuri noi, fluxuri energetice noi și fluxuri digitale cât mai accesibile.”

În discursul său, Teodor Meleșcanu s-a referit la formatele multilaterale și regionale de cooperare prioritare pentru România, precum și la relațiile bilaterale și parteneriatele strategice de pe continentul european şi din alte regiuni ale lumii.

Exercitarea de la 1 ianuarie 2019, în premieră, de către România, a Președinției la Consiliul UE este, potrivit ministrului afacerilor externe, ”un adevărat test al vocației noastre europene. Suntem deja într-o nouă etapă a devenirii și afirmării noastre externe”. De asemenea, Teodor Meleșcanu a declarat: ”Este în interesul României ca Uniunea Europeană să depășească actualele probleme și dileme interne în mod durabil și să se profileze în continuare ca un actor global credibil, influent, ancorat într-un sistem complex de valori și promotor al unei ordini globale multilaterale. Politica României este una de creștere a coeziunii și convergenței și de promovare a valorilor europene. Cred că putem contribui la restaurarea încrederii cetățenilor în Europa și în proiectul european. Summit-ul din 9 mai 2019 va fi momentul culminant al acestui test. Lecțiile istoriei și mesajele altor generații ne pot îndruma ca la 9 mai 2019, prin unitate și viziune strategică, să scriem alături de partenerii noştri europeni o pagină nouă în istoria Uniunii”.  Ministrul a trecut în revistă principalele priorităţi care vor ghida activitatea MAE pe durata Preşedinţiei României la Consiliuliu UE, cu accent pe acţiunea externă a Uniunii.

Șeful diplomației române a subliniat că aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un obiectiv extrem de important al politicii externe, având în vedere implicațiile pe care le poate avea asupra politicilor de dezvoltare din România, precum și din perspectiva consacrării internaționale a țării.

În încheierea intervenției sale, ministrul afacerilor externe a făcut referire la candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: ”Multilateralismul bazat pe principii și norme este vital pentru ca un stat cu interesele și poziționarea României să beneficieze de aceste abordări. La fel ca în perioada interbelică, diplomația română este una a multilateralismului și a cooperării regionale. România poate contribui la adaptarea ONU prin noi soluții la problemele globale”.

Discursul integral al ministrului afacerilor externe este disponibil aici .

În intervenția sa, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a abordat teme centrale pentru înţelegerea situaţiei internaţionale actuale și a subliniat: ”Puterea unei naţiuni, influenţa ei în relaţiile internaţionale, nu se măsoară doar economic şi militar. În vacarmul internaţional al violenţei, nici măcar nu mai ştim cum se mai măsoară influenţa unei ţări anume. În niciun caz doar după criterii ce ţin exclusiv de strategie şi de geopolitică. O naţiune capătă dacă nu greutate, măcar o voce ascultată mai ales atunci când dovedeşte că se conduce după principii. A dovedit-o generaţia de români de acum un veac”. În plus, președintele Senatului a completat: ”Politica externă nu este propriul său scop. Politica externă este mijlocul prin care putem proteja suveranitatea naţiunii, soliditatea regimului democratic şi libertatea fiecăruia dintre noi”.  

Vice-președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a evocat importanța Centenarului Marii Uniri, subliniind că ”evaluarea și reflecția asupra momentelor definitorii pentru România sunt o sursă de inspirație continuă care ne obligă să privim spre viitor în același spirit de unitate, iar, din această perspectivă, diplomația română are un rol de neînlocuit în susținerea intereselor naționale în raport cu partenerii externi”, contribuind la creșterea vizibilității țării ca partener de încredere în plan internațional și ca pol de stabilitate în regiune. Totodată, Florin Iordache a mulțumit diplomaților români pentru sprijinul la nivel parlamentar în îndeplinirea obiectivelor de politică externă ale țării.

Imagini de la eveniment sunt disponibile aici .

 

Alte articole pe aceeaşi temă