Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Reuniunea Diplomației slovace

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.08.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat astăzi, 21 august 2018, în calitate de invitat de onoare, la deschiderea Reuniunii Diplomației slovace.

În discursul său, șeful diplomației române a abordat situația actuală din cadrul Uniunii Europene, cu accent pe viitorul Europei și rolul UE în plan global, plecând de la multitudinea de interese și poziții comune ale României și Slovaciei. În context, a fost evidențiată necesitatea unui răspuns coordonat faţă de provocările actuale de pe agenda Uniunii Europene. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța eficientizării activității instituțiilor europene și a decidenților europeni, care să răspundă, în primul rând, priorităților cetățenilor europeni și să se reconecteze mai bine cu așteptările acestora. Ministrul  afacerilor externe s-a referit și la rolul special al UE în consolidarea și adaptarea multilateralismului, cu accent pe o colaborare mai strânsă UE-ONU și pe importanța relației transatlantice.

Totodată, în marja participării la Reuniunea Diplomației slovace, ministrul afacerilor externe al României a fost primit de Prim-ministrul Republicii Slovace, Peter Pellegrini, și a avut consultări cu omologul slovac, Miroslav Lajčák. Convorbirea cu Prim Ministrul Republicii Slovace a reliefat nivelul foarte bun al relației bilaterale și dorința de aprofundare a cooperării dintre cele două state. Partea slovacă a reiterat aprecierea față de eroismul soldaților români care au luptat pentru eliberarea teritoriului Slovaciei în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Consultările cu omologul slovac, Miroslav Lajčák, au reliefat convergenţa poziţiilor celor două ţări pe teme de interes european, regional şi internaţional, pe fondul unei relații bilaterale foarte strânse și dinamice. A fost evocat potențialul cooperării în perspectiva deținerii în perioada următoare a Președinției Consiliului UE de către România și a Președinției în Exercițiu a OSCE de către Slovacia. Teodor Meleșcanu a salutat rolul deosebit al lui Miroslav Lajčák în calitate de Președinte al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, fiind reliefată importanța multilateralismului în actualul context internațional.

În contextul aniversării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, pentru România, și a Independenței pentru Slovacia, precum și a marcării a 50 de ani de la Primăvara de la Praga, șeful diplomației române a punctat necesitatea coordonării, în continuare, pentru apărarea intereselor strategice comune la nivel european, regional și transatlantic.

Prezența în Republica Slovacă a ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a coincis cu comemorarea a 50 de ani de la ocuparea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia. Ministrul Meleşcanu a depus o coroană de flori la placa memorială dedicată victimelor de la 21 august 1968 şi a participat la inaugurarea unei expoziții de fotografii care rememorează aceste momente istorice.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice