Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la finalul convorbirilor cu ministrul federal pentru Europa, integrare şi afaceri externe al Republicii Austria, Karin Kneissl

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
18.07.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Mulţumesc! Bună ziua tuturor!

Îmi face o deosebită plăcere să salut prezenţa la Bucureşti a doamnei Karin Kneissl, ministru al afacerilor externe al Austriei - o ţară care a preluat, începând cu data de 1 iulie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, precedând astfel Preşedinţia română.

Vizita doamnei ministru are o simbolistică aparte. Cum spuneam, Austria şi România sunt  ţări care asigură succesiv Preşedinţia Uniunii Europene şi de asemenea, am sărbătorit 10 ani de la lansarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării, o iniţiativă româno-austriacă ce a devenit un proiect de succes al Uniunii Europene şi această conjunctură ne-a oferit şi posibilitatea de a discuta despre modul în care vom promova, în continuare, Strategia Dunării, inclusiv crearea unui punct de contact la Viena.

Convorbirile purtate au fost extrem de dense şi au dovedit că România şi Austria au o relaţie apropiată. Am analizat stadiul relaţiilor bilaterale, precum şi unele teme de actualitate pe agenda europeană, regională şi internaţională. Am discutat despre relaţiile economice bilaterale care sunt solide, dar au și un potenţial încă neexploatat, de natură să stimuleze şi din partea noastră dezvoltarea schimburilor economice. Austria rămâne în continuare al doilea mare investitor străin pe piaţa românească şi suntem interesaţi, în continuare, de atragerea de noi investiţii austriece în România, în condiţiile în care ţara noastră oferă oportunităţi într-o varietate de ramuri industriale, dar şi un cadru legislativ prielnic pentru companiile străine.

Am vorbit despre cooperarea foarte bună dintre ţările noastre în domeniul educaţiei profesionale, în special învăţământul dual, care reprezintă o adaptare necesară din partea României pentru piaţa Uniunii Europene. Am apreciat foarte bună integrarea comunităţilor româneşti în societatea austriacă, a doua cea mai mare comunitate de cetăţeni europeni din Austria, care contribuie în mod direct la dezvoltarea societăţii austriece. Totodată, am subliniat importanţa respectării de către toate statele membre ale Uniunii a accesului nediscriminatoriu la securitatea socială, în corelaţie cu libertatea fundamentală de circulaţie a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar.

Am amintit că la 1 noiembrie România va prelua Preşedinţia Strategiei UE pentru Dunăre, iar unul dintre obiectivele principale pe care le avem este sporirea vizibilităţii acestei strategii prin promovarea unor proiecte de succes la nivel local, naţional şi regional, cu scopul demonstrării valorii adăugate a acestui cadru de cooperare regională pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre ţările participante şi sporirea interconectivităţii între ţările din această zonă.

Am precizat că Guvernul României continuă să fie dedicat politic aderării noastre la OCDE şi am mulţumit pentru susţinerea de care ne-am bucurat din partea Austriei. O să avem şi posibilitatea să discutăm despre problemele europene cărora şi România, şi Austria le acordă o mare importanţă, inclusiv despre politicile de coeziune şi de politica agricolă comună.

Am abordat foarte rapid şi tema extinderii UE la regiunea Balcanilor ca o prioritate pentru preşedinţiile noastre şi am precizat că România susţine rolul pozitiv al acestei politici de extindere prin investiţia pe care o aduce la asigurarea păcii, securităţii, prosperităţii şi stabilităţii UE.

Am subliniat, de asemenea, importanţa pe care o acordăm şi Parteneriatului estic care pentru noi reprezintă una din cele mai importante preocupări.

Am subliniat şi importanţa unui alt obiectiv privind diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene. A fost o discuţie foarte interesantă, doamna ministru fiind un specialist în această problemă, iar noi, la rândul nostru, ne-am referit la unele proiecte concrete pe care le avem, cum ar fi proiectul BRUA şi alte proiecte legate de diversificarea surselor şi mijloacelor de transport ale gazului.

În concluzie, am avut din nou plăcerea să constat încă o dată că Austria este o ţară cu care avem multiple interese şi poziţii comune. Sper că sunt în asentimentul oaspetelui meu, doamna Karin Kneissl, să spun că discuţiile de astăzi au reprezentat o contribuţie la dezvoltarea raporturilor dintre ţările noastre şi la cooperarea noastră în cadrul Uniunii Europene.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice