Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, a ambasadorului agreat al Republicii El Salvador în România, cu prilejul prezentării copiilor scrisorilor de acreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.07.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță,l-a primit, la 17 iulie 2018, pe ambasadorul agreat al Republicii El Salvador în România, cu reședința la Viena, Lucía Rosella Magdalena Badía de Funes, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Demnitarul român a exprimat satisfacția pentru acreditarea unui nou ambasador al Republicii El Salvador în România și a adresat felicitări şi urări de succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-l de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe în desfăşurarea activităţii sale în România.

Ambasadorul salvadorian a adresat felicitări cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi a exprimat interes pentru organizarea consultărilor pe linia MAE şi pentru actualizarea cadrului juridic bilateral. Totodată, a evocat posibilităţile de cooperare în cadrul Acordului de asociere America Centrală - UE, a făcut o amplă prezentare a SICA (Sistemul de Integrare Centro-Americană), al cărei sediu se află la San Salvador, şi, răspunzând interesului părţii române, a indicat paşii procedurali necesari pentru solicitarea de către România a statutului de observator.

Cei doi demnitari au analizat stadiul şi perspectivele relațiilor bilaterale, precum și posibilitățile de cooperare sectorială, împărtăşind interesul pentru consolidarea schimburilor economice bilaterale. În context, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale a salutat inaugurarea, la 12 iunie 2018, a Consulatului Onorific al României în El Salvador.

A fost abordată, de asemenea,  posibilitatea organizării, în anul 2019, a unor evenimente care să marcheze, sărbătorirea celei de-a 40-a aniversări a stabilirii relațiilor bilaterale (17 decembrie 1979).

Alte aspecte discutate au vizat Preşedinţia pro tempore a CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), deţinută, în prezent de El Salvador, Reuniunea Ministerială UE-CELAC (Bruxelles, 16-17 iulie 2018) şi Preşedinţia română a Consiliului UE în semestrul I 2019.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice