Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului Teodor Meleșcanu cu prilejul vizitei oficiale a omologului leton, Edgars Rinkēvičs

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
05.07.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Bună ziua tuturor!

 

Îmi face o deosebită plăcere să salut prezența la București a ministrului leton al afacerilor externe, domnul Edgars Rinkēvičs.

Vizita domniei sale are loc într-un moment cu semnificație deosebită atât pentru România, cât și pentru Republica Letonia: ambele țări sărbătoresc împlinirea a 100 de ani de la momentul realizării unor idealuri naţionale foarte importante: Letonia celebrează crearea republicii independente, iar România celebrează Marea Unire.

Am subliniat, în discuțiile cu domnul ministru Edgars Rinkēvičs, faptul că țările noastre au un trecut istoric comun, ceea ce conferă relațiilor dintre noi continuitate, solidaritate și prietenie. Astăzi, România și Republica Letonia sunt state membre cu drepturi depline în cadrul UE și al  NATO și lucrează împreună pentru realizarea acelorași valori liberale fundamentale în cadrul celor două organisme.

Convorbirile noastre au fost extrem de dense și interesante și au dovedit că România și Republica Letonia au o relație foarte apropiată, cultivată printr-un dialog constant la nivel înalt. Am analizat împreună stadiul relațiilor bilaterale și am discutat teme de actualitate ale agendelor europene, regionale, internaționale și de securitate.

Am trecut în revistă contactele la nivel înalt care au fost organizate anul trecut: vizita la Riga a președintelui Senatului României și vizita la București a ministrului leton al apărării.

Am discutat despre palierul economic al relațiilor noastre și am constatat că, deși evoluția este încurajatoare, sunt necesare mai multe acțiuni în vederea exploatării depline a potențialului în acest domeniu. Am precizat că suntem interesați de atragerea de investitori letoni în România, în condițiile în care țara noastră oferă multe oportunități într-o varietate de ramuri industriale și are un cadru legislativ foarte prielnic pentru companiile străine.

Am vorbit despre cooperarea foarte bună dintre țările noastre în domeniul apărării și am explorat alte domenii de cooperare sectorială cu potențial, cum ar fi tehnologiile de ultimă generație, agricultura sau energia.

I-am precizat omologului meu faptul că Guvernul României continuă să fie dedicat politicii aderării la OCDE și am exprimat interes pentru experiența Letoniei în acest domeniu. 

În cadrul discuțiilor dedicate agendei europene am subliniat faptul că România sprijină consolidarea proiectului european și că viziunea noastră în cadrul UE este una pro-europeană, care urmărește o integrare cât mai profundă.

Am subliniat faptul că pentru noi, Politica Agricolă Comună și Politica de coeziune ale UE sunt principalele priorități în viitorul buget al Uniunii Europene și că țara noastră este preocupată de reducerea de ansamblu a alocărilor care s-au făcut prin proiectele de până acum.

A fost abordată și tema extinderii UE, context în care am precizat că România susține rolul pozitiv al acestei politici, prin investiția pe care o aduce la consolidarea păcii, securității, prosperității și stabilității UE.

De asemenea, am subliniat că țara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică și prosperă. Am evaluat, împreună cu omologul leton, perspectivele europene ale statelor partenere. Am arătat că România rămâne cel mai ferm susținător al parcursului european al Republicii Moldova și că vom continua să oferim sprijin autorităților de la Chișinău pentru menținerea orientării pro-europene.

Am asigurat că regiunea Balcanilor de Vest va fi o prioritate, inclusiv din perspectiva continuării procesului de extindere. De asemenea, Parteneriatul Estic va beneficia din partea noastră de o atenție specială în cadrul  Președinției la Consiliul UE.

Discuțiile pe care le-am purtat pe tema securității au evidențiat atenția acordată de ambele țări unei relații trans-atlantice solide, bazată pe unitate și solidaritate și pe o partajare echitabilǎ a responsabilitǎţilor statelor aliate.

Am reiterat că România consideră importantă implementarea deplină a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din 2016 și am avut un schimb de vederi în legătură cu viitorul Summit al NATO.

Doresc să arăt apreciere pentru faptul că am avut din nou ocazia să constat că Letonia este o țară cu care avem multiple interese și poziții comune. Sper că sunt în asentimentul oaspetelui meu, domnul Edgars Rinkēvičs, când spun că discuțiile de astăzi au contribuit la evoluția și consolidarea pe viitor a relațiilor dintre cele două state.

Vă mulțumesc!