Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe din Republica Capului Verde, Luis Filipe Tavares

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.06.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit vineri, 22 iunie 2018, cu omologul său din Republica Capului Verde, Luis Filipe Tavares, aflat în vizită oficială în România.

În cadrul întrevederii, șeful diplomației române a exprimat dorința României de a relansa relațiile cu statele din Africa sub-sahariană, Capul Verde fiind un partener important al țării noastre în regiunea Africii de Vest.

Cei doi demnitari au convenit o serie de măsuri vizând relansarea cooperării politico-diplomatice, între care finalizarea procedurii de acreditare a unui ambasador nerezident al Republicii Capului Verde la București și încheierea unui memorandum de înțelegere la nivelul ministerelor afacerilor externe dintre cele două țări.

A fost accentuată, de asemenea, necesitatea consolidării cooperării economice și sectoriale, în domenii de interes reciproc, potrivit potențialului și profilului celor două state. În acest sens, a fost încurajată atât relaționarea directă a comunității de afaceri din cele două state, cât și utilizarea instrumentelor de cooperare pe spațiul african sub-saharian existente la nivelul Uniunii Europene. Totodată, a fost convenită actualizarea cadrului juridic care reglementează relația bilaterală, prin adoptarea unor instrumente juridice suple și flexibile, care să poată genera rezultate concrete în beneficiul celor două state.

În același timp, a fost subliniată importanța continuării colaborării bilaterale tradiționale în domeniul învățământului, formele de cooperare în acest domeniu, inclusiv bursele de studiu, urmând să fie orientate în funcție de prioritățile celor două părți.

Pe agenda convorbirilor s-a aflat și analiza unor teme regionale și internaționale de actualitate, cu accent pe importanța combaterii migrației ilegale, a luptei împotriva terorismului și a susținerii proceselor de consolidare a democrației pe continentul african. De asemenea, a fost abordată și cooperarea bilaterală în cadrul organizațiilor internaționale, sens în care a fost subliniată susținerea reciprocă a candidaturilor celor două state în sistemul onusian. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice