Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului Teodor Meleșcanu la finalul convorbirilor cu ministrul afacerilor externe din Burkina Faso, Mamadou Alpha Barry

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
19.06.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Bună ziua, doamnelor și domnilor,

 

Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a participa la aceste declarații de presă, care sunt făcute cu prilejul vizitei în țara noastră a Excelenței Sale, domnul Alpha Barry, ministrul afacerilor externe al cooperării și al burkinabezilor din diaspora. De la început vreau să subliniez că am fost onorat de vizita la București a șefului diplomației din Burkina Faso, cu care am avut convorbiri de substanță și care mi-a întărit convingerea că relansarea relațiilor României cu spațiul african sub-saharian – și în general cu spațiul extra-european – este o măsură justă și un corolar adecvat al orientării ferme europene și euro-atlantice a țării noastre. Nu este prima vizită de acest tip în cursul acestui an și veți putea avea ocazia să vedeți că această dimensiune a politicii noastre externe va fi promovată în continuare cu perseverență.

În discuțiile avute cu domnul ministru Alpha Barry am convenit că este necesar să luăm măsuri în vederea relansării relațiilor bilaterale, în interesul ambelor părți.

În consecință, așa cum ați văzut, am semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerele afacerilor externe român și burkinabez, prin intermediul căruia vom putea proceda la ordonarea și promovarea constantă a cooperării dintre țările noastre în diverse domenii, de la dialogul politic, la forme de conlucrare bilaterală în plan sectorial.

Am discutat, în mod special, o temă de interes, cooperarea în domeniul educației, care este, după cum se cunoaște, o zonă de excelență a relaționării României cu parteneri din Africa sub-sahariană. În acest domeniu, vom putea beneficia de experiența acumulată în mediul universitar din România, iar cooperarea va ține cont de interesele și nevoile specifice ale fiecărei părți. Această problemă a fost abordată de oaspetele nostru de astăzi și în cadrul unei convorbiri separate cu domnul secretar de stat Ioan Ștefan Groza.

Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la teme regionale și internaționale de interes pentru ambele țări.

În acest cadru, am salutat eforturile făcute de Burkina Faso în cadrul structurii denumite „G5 Sahel” și care reunește alte patru state din regiune (Mauritania, Mali, Niger și Ciad) în scopul de a-și coordona eforturile pentru a combate amenințările teroriste prezente într-o zonă de interes special pentru România și pentru ansamblul Uniunii Europene.

Legătura eforturilor făcute în acest domeniu cu nevoia combaterii imigrației ilegale care își are originea în spațiul sahelian este evidentă, iar pentru țara noastră, în calitate de țară care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, ea prezintă o importanță specială.

În sfârșit, am avut cu omologul burkinabez un schimb de vederi privind prioritățile României în sistemul ONU, explorând, totodată, și posibilitățile de coordonare a pozițiilor țărilor noastre pe principalele puncte aflate pe agenda ONU.

Vă mulțumesc tuturor pentru prezență, după cum adresez încă o dată mulțumiri domnului ministru Alpha Barry pentru vizita cu care ne-a onorat.