Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe din Burkina Faso, Mamadou Alpha Barry

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.06.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit marți, 19 iunie 2018, cu ministrul afacerilor externe din Burkina Faso, Mamadou Alpha Barry, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Cu acest prilej, șeful diplomației române a subliniat dorința României de a relansa relațiile cu statele din Africa sub-sahariană, Burkina Faso fiind un partener important al țării noastre în spațiul sahelian. În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă perspectivele de cooperare bilaterală, cu accent pe necesitatea de a se identifica forme de revigorare a conlucrării în domenii de interes reciproc. În acest scop, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe din Burkina Faso.

O atenţie specială a fost acordată colaborării bilaterale de tradiție în domeniul învățământului, sens în care demnitarul român a prezentat oportunitățile existente în sistemul universitar din România. ”Am discutat, în mod special, despre cooperarea în domeniul educației, care reprezintă, după cum se cunoaște, o zonă de excelență a relaționării României cu parteneri din Africa sub-sahariană. În acest domeniu, împreună vom putea beneficia de experiența acumulată în mediul universitar din România, iar cooperarea va ține cont de interesele și nevoile specifice ale fiecărei părți”, a declarat ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu.

Pe agenda convorbirilor s-a aflat și analiza unor teme regionale și internaționale de interes pentru ambele țări, cu accent pe importanța combaterii terorismului și a migrației ilegale, iar în acest cadru a fost subliniată nevoia de a fi consolidate bazele democratice ale statelor care se confruntă cu astfel de probleme.

”Nevoia combaterii imigrației ilegale care își are originea în spațiul sahelian este evidentă, iar pentru țara noastră, în calitate de stat care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului viitor, aceasta prezintă o importanță specială.”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

În acest context a fost, totodată, evocat și rolul particular jucat de Burkina Faso în spațiul sub-saharian, inclusiv prin participarea la activitatea Forței Comune G5 Sahel (alături de Mauritania, Mali, Niger și Ciad), structură a cărei activitate este susținută de ansamblul Uniunii Europene.

De asemenea, a fost abordată și cooperarea bilaterală în cadrul organizațiilor internaționale, fiind subliniată importanța susținerii reciproce de candidaturi în sistemul ONU.  

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice