Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația susținută de ministrul Teodor Meleșcanu la conferința de presă comună cu omologul finlandez, Timo Soini

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
13.06.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Bună ziua, tuturor! Doresc, în primul rând, să salut prezenţa aici, la Bucureşti, a colegului şi prietenului meu, domnul Timo Soini, ministrul afacerilor externe al Finlandei, care face o vizită istorică. Este prima vizită oficială a dânsului în România, deşi a mai vizitat-o cu ceva ani în urmă, în calitate de turist. Vizita şi discuţiile pe care le-am avut se înscriu într-o tendinţă dinamică a dezvoltării raporturilor dintre noi într-un an, într-o perioadă în care avem foarte multe aniversări comune - anul trecut, Finlanda a sărbătorit 100 de ani de la independenţă, în 2018 avem Centenarul Marii Uniri, la noi, iar în 2020 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Finlanda. Exprimăm aprecierea faţă de iniţiativa părţii finlandeze de a planta 100 de mii de stejari în România într-un proiect care va fi legat de Centenarul Unirii României.

Între România şi Finlanda există însă şi o relaţie foarte strânsă istorică în ceea ce priveşte Uniunea Europeană. În 1999, în prima preşedinţie a Finlandei la Consiliul Uniunii Europene, au început procedurile de aderare ale României la Uniune. În 2006, pe perioada celei de-a doua preşedinţii a Finlandei, s-au finalizat procedurile de ratificare a tratatului de aderare a României şi Bulgariei, iar în anul 2019, după cum ştiţi, România şi Finlanda vor fi parteneri în prezidarea Consiliului Uniunii Europene, împreună cu Croaţia; după aceea, vom forma un adevarat trio.

Am avut un schimb foarte bun de păreri şi un dialog politic pe teme care privesc problemele cu care suntem confruntaţi. Am discutat despre stadiul relaţiilor economice dintre noi, care sunt foarte bune şi care au un potenţial serios de dezvoltare, subliniind interesul nostru pentru activitatea pe care o au companiile finlandeze în România şi dorinţa noastră de a-i vedea prezenţi şi în viitor. Am acordat o atenţie deosebită problemelor legate de educaţie. Sistemul educaţional finlandez a devenit un punct de referinţă în ceea ce priveşte educaţia şi interesul nostru pentru a avea acces la experienţa Finlandei este foarte mare. Am salutat şi faptul că în Finlanda există o comunitate românească care beneficiază de două lectorate de limba română cu tradiţie îndelungată, fiind deja binecunoscute şi ancorate în sistemul finlandez.

Am abordat şi alte aspecte importante ale cooperării, precum apărarea şi securitatea în zona Mării Negre şi a Mării Baltice, aspecte prioritare privind arhitectura de securitate a celor două ţări. România şi Finlanda împreună însumează cea mai lungă frontieră a Uniunii Europene în zona de Est. Avem de aceea interese comune, urmărim obiective comune şi suntem preocupaţi de protecţia acestor frontiere. Am discutat, totodată, despre riscurile şi ameninţările cu care ne confruntăm, inclusiv în format aliat, şi am subliniat importanţa pe care o acordăm flancului estic, dar şi Balcanilor de Vest, susţinând, atât Finlanda, cât şi România, ideea extinderii în continuare a Uniunii Europene în aceste două zone.

Îmi face plăcere să folosesc acest prilej pentru a vă anunţa, pe această cale, intenţia României de a deveni stat participant la Centrul de Excelenţă pentru Contracararea Ameninţărilor Hibride, aprobată de Guvernul României săptămâna trecută şi care va intra în activitate cât mai rapid. Este o dovadă a interesului şi a seriozităţii cu care noi tratăm problemele ameninţărilor hibride şi, în acelaşi timp, sperăm că decizia noastră de a ne alătura la acest Centru de excelenţă, va fi un exemplu bun şi pentru alte ţări membre.

În plus, am arătat că, în anul 2018, există o fereastră de oportunitate pentru noi candidaţi la UE, în special din Balcanii de Vest, şi am arătat că impulsionarea procesului de extindere pe baza criteriilor stabilite va reprezenta o prioritate, atât a României, cât şi a Finlandei, în timpul preşedinţiei noastre. Am discutat, de asemenea, despre colaborarea noastră în organizaţiile internaţionale, în primul rând la ONU, şi despre posibilitatea de a ne sprijini reciproc în iniţiativele noastre sau în alegerile care se vor desfăşura în perioada următoare. Aş dori, în încheiere, să îmi exprim aprecierea deosebită pentru deschiderea pe care domnul ministru a avut-o faţă de toate problemele pe care le-am discutat şi să vă asigur că, în cea mai mare măsură, temele care au făcut obiectul consultărilor noastre au fost teme în care poziţiile noastre au fost similare sau identice.

Vă mulţumesc!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice