Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la cea de-a 38-a reuniune a Consiliului Guvernatorilor ai Fundației Asia Europa, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
07.06.2018

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 7 iunie 2018, la deschiderea celei de-a 38-a reuniuni a Consiliului Guvernatorilor ai Fundației Asia Europa (ASEF), organizată pentru prima dată în România de către Ministerul Afacerilor Externe.

În alocuțiunea de deschidere, oficialul român a subliniat importanța acordată de România dezvoltării relațiilor cu statele din Asia, atât în plan bilateral, cât și multilateral, și a reliefat implicarea activă a țării noastre în formatele de cooperare dintre Europa și Asia. În context, s-a referit la activitățile derulate de România în cadrul ASEM și ASEF, anunțând cu acest prilej organizarea la București, în semestrul I 2019, a Conferinței Rectorilor ASEF, a Forumului studenților ASEF și a reuniunii miniștrilor educației din formatul ASEM, pe durata Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, a prezentat principalele linii ale politicii externe a României și a evidențiat valoarea strategică a educației în procesul de înțelegere și soluționare a provocărilor globale cu care se confruntă societatea contemporană.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat că angajamentul consolidat al țării noastre față de procesul ASEM și ASEF vizează consolidarea cooperării și a conectivității dintre Europa și Asia.


Informații suplimentare:

Fundația Asia Europa (ASEF) este un organism permanent, cu sediul la Singapore, al procesului reuniunilor Asia Europa (ASEM), inițiat în anul 1997, și are ca scop promovarea înțelegerii și a cooperării dintre statele și popoarele din Asia și Europa, prin schimburi intelectuale, culturale și interpersonale.

Membrii ASEF sunt cei 53 de parteneri ASEM: 30 de state europene, 21 de state din Asia și două organizații regionale (Uniunea Europeană și Secretariatul ASEAN).România este membru ASEF de la 1 ianuarie 2007.

Proiectele ASEF se concentrează pe șase arii tematice principale: cultură, educație, guvernanță, dezvoltare sustenabilă, sănătate și economie. ASEF desfășoară 25-30 de proiecte anual în Asia și Europa, împreună cu peste 125 de organizații partenere, în special conferințe, seminarii și ateliere de lucru. ASEF dorește să se profileze ca o interfață între societatea civilă și guvernele partenerilor ASEM, prin facilitarea interacțiunii între specialiști din diverse domenii și transmiterea concluziilor și recomandărilor către factorii de decizie.