Centrul de presă

Vizita oficială a ministrului afacerilor externe al Muntenegru, Srđan Darmanović, în România

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.06.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 5 iunie 2018, consultări bilaterale cu ministrul de externe muntenegrean, Srđan Darmanović, aflat în vizită oficială la București.

Vizita are loc la exact un an de la aderarea Muntenegrului la NATO, un obiectiv pe care România l-a susținut puternic pe tot parcursul negocierilor. Ministrul român a reiterat, cu acest prilej, importanța majoră a opțiunii strategice clare pe care Muntenegru a demonstrat că o susține și a remarcat că apartenența la Alianță a deschis calea către un proces consistent de reformă, extrem de benefic inclusiv pentru succesul negocierilor de aderare la UE, aflate deja într-o etapă avansată. Oficialul român a apreciat, totodată, că integrarea Muntenegrului în NATO reprezintă o contribuție la stabilitatea Balcanilor de Vest și la contracararea amenințărilor de securitate din regiune.

”Am fost de acord că stabilitatea în Balcani trebuie să fie înțeleasă de către toate statele europene ca o prioritate și ca un obiectiv comun, pentru că amenințările la adresa securității țărilor din Balcani din partea unor actori terți continuă să afecteze regiunea, cu consecințe importante și în afara sa”, a subliniat ministrul Meleșcanu.

În dialogul bilateral, au fost analizate oportunitățile de dezvoltare a relației economice, în special potenţialul de creștere a schimburilor comerciale și de consolidare a cooperării sectoriale în domenii precum protecția mediului, energie, educație, știință și tehnologie, muncă și asigurări sociale, turism. Ambele părţi au fost de acord cu necesitatea intensificării contactelor la nivelul mediului de afaceri din cele două țări.

În ceea ce privește parcursul european al Muntenegrului, ministrul român a reconfirmat susținerea fermă pentru aderarea Muntenegrului la UE, cât mai curând posibil, în baza meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare şi a arătat că politica de extindere şi regiunea Balcanilor de Vest vor constitui teme prioritare ale viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

”În opinia noastră, aderarea Muntenegru la Uniunea Europeană este mult mai mare decât un proiect de țară, pentru că este un exemplu pe care Muntenegru îl poate oferi țărilor din Balcanii de Vest”, a declarat ministrul Meleșcanu.

De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a reafirmat disponibilitatea deplină a țării noastre de a oferi expertiza și asistența tehnică relevantă în acest proces, continuând schimbul de experienţă derulat cu succes până în prezent, în domenii de interes pentru partea muntenegreană în cadrul negocierilor de aderare.

Cei doi miniștri au avut, totodată, un schimb de opinii referitor la evoluțiile din regiune, cu accent pe proiectele de conectivitate şi pe dimensiunea securității energetice, inclusiv pe baza priorităţilor comune agreate la Summit-ul UE-Balcanii de Vest de la Sofia.

Ambele părți au exprimat angajamentul de a continua și de a intensifica implementarea Planului de Acțiuni pentru perioada 2018 – 2019 în domeniul integrării europene și euro-atlantice, parte a Cadrului de cooperare susținută dintre cele două Ministere ale Afacerilor Externe, document încheiat în iunie 2013.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice