Centrul de presă

Întrevederile ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu șefii delegațiilor din Argentina, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Paraguay si SUA în marja Ministerialei OCDE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.05.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut în perioada 30-31 mai 2018, în marja Reuniunii Ministeriale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris, o serie de întrevederi cu șefii delegațiilor din Argentina, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Paraguay și SUA. Discuțiile s-au axat asupra evoluțiilor din cadrul OCDE și asupra stadiului relațiilor bilaterale.

În cadrul întrevederii cu omologul argentinian, Teodor Meleșcanu a exprimat interesul părții române pentru dezvoltarea pe mai departe a relațiilor bilaterale, atât în plan politic, cât și economic, salutând dinamismul semnificativ din ultima perioadă al dialogului româno-argentinian. A fost subliniată necesitatea identificării de noi proiecte de cooperare sectorială, care să pună în acord capacitățile și obiectivele ambelor părți, în spiritul prieteniei tradiționale și a compatibilităților dintre cele două țări. Ministrul român a reiterat invitația adresată omologului argentinian de a efectua o vizită în România și a felicitat guvernul de la Buenos Aires pentru exercitarea Președinției G-20 în acest an.

Reuniunea ministrului Teodor Meleșcanu cu șeful delegației Republicii Coreea a prilejuit reafirmarea interesului României pentru consolidarea parteneriatului strategic, prin intensificarea contactelor politice la toate nivelurile, și a exprimat apreciere pentru sprijinul candidaturii României la OCDE. În cadrul întâlnirii a fost discutată, de asemenea, situația de securitate pe plan regional. În linie cu poziția constantă a României, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat importanța unei abordări internaționale coordonate, în scopul unei denuclearizări complete și ireversibile a Peninsulei Coreene.

În cursul întrevederii cu șeful delegației nipone, a fost evidențiată dinamica pozitivă înregistrată în ultima perioadă între ţările noastre, care a creat condiții favorabile pentru ridicarea relaţiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic. Au fost discutate, de asemenea, principalele proiecte economice bilaterale și perspectivele cooperării româno-japoneze în domeniul consolidării păcii şi securităţii la nivel regional şi global. Au fost exprimate mulţumiri pentru susţinerea de către Japonia a candidaturii României la OCDE.

În cadrul întâlnirii cu șeful delegației Noii Zeelande, a fost evidențiat interesul ambelor țări pentru intensificarea dialogului politic, atât în plan bilateral, cât și multilateral. Au fost discutate, de asemenea, aspecte ale cooperării dintre Noua Zeelandă și UE, inclusiv din perspectiva preluării de către România a președinției Consiliului UE, în 2019.

Seria de contacte a continuat cu reuniunea ministrului român cu omologul paraguayan, în cadrul căreia  au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda bilaterală. Șeful diplomației române a accentuat interesul pentru relansarea dialogului româno-paraguayan, în special prin organizarea cu o mai mare frecvență a consultărilor pe linia ministerelor afacerilor externe, dar și pentru dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări.

În cadrul discuției cu Wilbur Ross, secretarul comerțului din SUA, ministrul Teodor Meleșcanu a mulțumit pentru sprijinul acordat candidaturii României la OCDE. Au mai fost abordate evoluțiile recente din cadrul organizației și perspectiva SUA privind extinderea.