Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, cu Ants Frosch, ambasadorul Republicii Estonia în România

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.05.2018

Secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut astăzi, 15 mai 2018, o întrevedere cu Ants Frosch, ambasadorul Republicii Estonia în România.

Cei doi oficiali au apreciat faptul că relațiile bilaterale dintre România și Republica Estonia sunt foarte bune și în continuă extindere, pe baza unui dialog constant. A fost trecut în revistă calendarul de întrevederi la nivel înalt din ultimii ani și discutat programul de acțiuni prevăzute a se desfășura în 2018. În acest context, secretarul de stat român a subliniat faptul că zborul direct între Tallinn și Constanța ce va fi operat de compania aeriană estonă Nordica începând cu 16 iunie a.c. creează oportunități pentru dezvoltarea schimburilor comerciale și turistice dintre cele două țări. Totodată, a fost evocată importanța anului 1918 atât pentru România, cât și Republica Estonia, statul baltic aniversând 100 de ani de la proclamarea independenței de stat.

Discuțiile au evidențiat pozițiile similare ale României și Republicii Estonia cu privire la majoritatea dosarelor europene de actualitate și interese comune în materie de securitate, precum și importanța pe care ambele țări o acordă unei prezențe aliate consistente în flancul estic al NATO sub aspectele apărării și descurajării, pe fondul provocărilor la adresa securității în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanța sprijinirii procesului de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest. A mai reieșit interesul comun al României și Estoniei pentru promovarea Partenerialului Estic. În context, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind sprijinul acordat parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă şi principalele repere ale Președinției române a Consiliului UE  din primul semestru al anului viitor, fiind menţionată organizarea Summit-ului european de la Sibiu, precum şi angajamentul României de a contribui activ la dezbaterea privind viitorul Europei.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice