Centrul de presă

Vizita oficială a secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, în Regatul Cambodgiei, cu ocazia aniversării a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.05.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a efectuat, în perioada 7-8 mai 2018, o vizită oficială în Regatul Cambodgiei, cu ocazia aniversării a 55 de ani de relații diplomatice. Programul a inclus întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Prak Sokhonn, ministrul Culturii și Artelor, Phoeurng Sackona, cu secretarul de stat Tekreth Kamrang, din cadrul ministerului Comerțului, consultări pe linia ministerelor de externe cu secretarul de stat Ouch Borith, și participarea la recepția de marcare a 55 de ani de relații diplomatice româno-cambodgiene. Demnitarul român a depus totodată o coroană de flori la monumentul închinat memoriei Regelui Norodom Sihanouk.

În cadrul întrevederilor, demnitarii au abordat teme de interes comun, în vederea consolidării cooperării bilaterale, cu accent asupra relațiilor economice și comerciale.

Runda de consultări bilaterale a fost dedicată concretizării proiectelor discutate cu ocazia întrevederii precedente, desfășurată la Sinaia, la 7 iulie 2017, și implementării unor măsuri care să favorizeze contactele între mediile de afaceri din cele două țări: stabilirea de parteneriate între autoritățile locale, deschiderea consulatelor onorifice român și cambodgian până la finele anului 2018, consolidarea cadrului juridic bilateral și crearea unei camere de comerț româno-cambodgiene. Au fost discutate, de asemenea, proiecte de cooperare în domenii sectoriale precum agricultura, turismul, cultura, educația și cercetarea.

Dialogul a inclus și un schimb de opinii pe teme de actualitate ale agendei internaționale, generate de evoluțiile recente în zonele și organizațiile de apartenență geografică ale celor două state și la nivel global, cu accent asupra relațiilor UE-ASEAN, dialogului din cadrul ASEM și parteneriatului UE-Cambodgia.

În contextul aniversar al marcării a 55 de ani de relații bilaterale, a fost organizată o recepție oficială, onorată de prezența ministrului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Prak Sokhonn, a ambasadorilor și a membrilor corpului diplomatic acreditaț în Regatul Cambodgiei și a numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri local interesați să dezvolte proiecte în România.