Centrul de presă

Prima sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite (București, 16-17 aprilie 2018)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.04.2018

În perioada 16-17 aprilie 2018, s-a desfășurat la București prima sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Delegațiile au fost conduse de Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe al României, și de dr. Sultan al-Jaber, ministru de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite.

Șeful diplomației române a subliniat că evenimentul marchează o nouă etapă în consolidarea relațiilor dintre cele două țări și reflectă voința politică și interesul ambelor părți pentru un dialog susținut și de substanță pe teme bilaterale prioritare.

În cursul discuțiilor, cele două părți au exprimat dorința de a crea un parteneriat puternic în toate domeniile de interes reciproc. În continuare, au arătat că semnarea Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea unui Comitet mixt de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, va crea un cadru mai strâns și activ de coordonare și dialog guvernamental permanent, în beneficiul ambelor țări.

Totodată, a fost exprimată satisfacția pentru extinderea cadrului juridic bilateral, prin semnarea, cu acest prilej, a unor documente de colaborare bilaterală în domeniile agricultură, cultură, sport, precum și între agențiile naționale de presă.

În concluziile lucrărilor comitetului mixt au fost salutate rezultatele obținute, cele două părți exprimând interesul pentru aprofundarea cooperării în domeniile agricultură, transporturi, infrastructură, energie, IT și securitate cibernetică, precum și educație și cultură. Cei doi oficiali au agreat ca următoarea sesiune a Comitetului mixt să se desfășoare la Abu Dhabi, la o dată care va fi stabilită ulterior.

De asemenea, la 17 aprilie 2018 a avut loc un și un forum economic și de investiții româno-emiratez, eveniment destinat prezentării oportunităților oferite de cele două economii și promovării dialogului între oamenii de afaceri din România și din Emiratele Arabe Unite.

Forumul a fost organizat de către Camera de Comerț și Industrie a României și s-a bucurat de prezența ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, precum și a ministrului de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite, dr. Sultan al-Jaber.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice