Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului Teodor Meleșcanu la conferința de presă comună cu ministrul pentru Europa și al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
12.04.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Salut prezența la București a domnului ministru Jean-Yves Le Drian și doresc să îi mulțumesc pentru convorbirile substanțiale pe care le-am avut, într-o atmosferă cordială și constructivă. Vizita dumneavoastră are loc într-un context simbolic, marcând Centenarul și caracterul special al relațiilor româno-franceze, aniversarea a zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic şi pregătirea Sezonului România-Franţa, un proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care va fi lansat în jurul datei de 1 decembrie 2018 la Paris, în prezenţa preşedinţilor, a prim-miniştrilor celor două state, pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuţie semnificativă.

România şi Franţa pot şi trebuie să realizeze mai multe împreună ca parteneri privilegiaţi, uniţi prin legături istorice, culturale şi lingvistice foarte puternice şi împărtășind o viziune comună a unei Europe unite, solidare și puternice.

Împreună cu domnul ministru am făcut o trecere în revistă a agendei politico-diplomatice pentru perioada următoare, iar din acest punct de vedere lucrăm şi la o serie de acţiuni care sunt legate de inaugurarea Sezonului Franţa-România.

Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa, precum şi „Foaia de Parcurs” a acestuia, a avut o contribuţie majoră la aprofundarea relaţiei bilaterale în domenii esenţiale, cum ar fi dezvoltarea economică, cooperarea descentralizată, coeziunea socială, sectorul financiare-bancar, justiţia sănătatea, cercetarea şi educaţia, cultura şi afacerile interne, telecomunicaţiile şi societatea informațională şamd.

În acest context am discutat despre demersul comun de actualizare a Foii de Parcurs, care ar putea fi semnată chiar la sfârşitul acestui an.

Am abordat, de asemenea, relațiile economice, care sunt foarte importante între România şi Franţa, volumul schimburilor comerciale în 2017 fiind de peste 8 miliarde Euro, un record absolut la care se adaugă şi investiţiile franceze în ţara noastră, care după cum se ştie sunt deosebit de consistente. Considerăm că şi pe viitor există un potenţial mult mai mare, pe care dorim să îl folosim.

Am evocat împreună cu domnul Le Drian prioritățile noastre în sfera culturii și a diplomației publice, a educaţiei – sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și Sezonul Franța-România, care va începe în acest an în marja celebrării Zilei Naționale a României și se va încheia în 2020 la o dată la fel de simbolică – 14 iulie, sărbătoarea naţională a Franţei.

Am discutat şi despre agenda Uniunii Europene, în cadrul căreia am constatat încă o dată convergența pozițiilor noastre în toate problemele fundamentale care ţin de Uniunea Europeană şi am reiterat totodată solicitarea de sprijin din partea Franţei pentru o decizie cât mai rapidă posibil pentru admiterea României în spațiul Schengen.

Am discutat şi despre alte probleme internaţionale şi nu în ultimul rând despre francofonie și am subliniat rolul important, de stat-far, pe care România dorește să-l joace în continuare în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi am transmis totodată disponibilitatea noastră de a sprijini noua strategie lansată de președintele Franței, Emmanuel Macron, privind promovarea limbii franceze și a multilingvismului.

În încheiere, aș dori să îi mulțumesc din suflet colegului meu francez pentru deschiderea manifestată în ceea ce privește avansarea tuturor aspectelor care s-au aflat pe agenda noastră și îl asigur, încă o dată, de întreaga disponibilitate pentru aprofundarea cooperării bilaterale şi a cooperării noastre în organizaţiile internaţionale. Mulţumesc foarte mult!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice