Prima Pagina

Asia, America Latină și Africa: relansarea unor relații tradiționale, cu accent pe comerț şi investiţii

Diplomația în plan global – în raport cu state din spațiile din Orientul Mijlociu, Asia și America Latină va urmări orientarea relațiilor bilaterale spre o agendă economică mai pragmatică și consistentă. Pregătirii contactelor i se va adăuga o monitorizare sistematică a proiectelor convenite la nivel oficial, pentru ca economia românească să obțină beneficii concrete ca rezultat al diplomației bilaterale, inclusiv accesul pe terțe piețe.

Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare cu China trebuie materializat mai ales în plan economic, inclusiv prin implementarea proiectelor convenite în cadrul reuniunilor bilaterale la nivel înalt sau în formatul Europa Centrală şi de Est – China.

Parteneriatului Strategic cu Japonia intră la rândul său în etapa materializării. În planul cooperărilor (inter)regionale, România pregătește o participare vizibilă la Reuniunea Consiliului Miniştrilor Alianţei Pacificului cu Statele Observatoare (în Chile sau Mexic). Aceasta va fi coroborată cu implicarea în dialogul şi cooperarea UE cu regiunile respective, inclusiv în perspectiva exercitării, în primul semestru 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE. Principalele repere sunt: participarea la Summit-ul ASEM (Bruxelles, 18-19 octombrie 2018); începerea pregătirilor pentru organizarea reuniunii miniștrilor educației ASEM în România (semestrul I 2019); Summit-ul şi Reuniunea Ministerială UE-CELAC.

In anul Centenarului, România atinge cifre rotunde și în relațiile  cu ţări din patru regiuni: 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ale României cu Statul Israel;  55 de ani, cu Tunisia; 50 de ani, cu Kenya; 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și R. Coreea; 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și India; 90 de ani, cu Brazilia.

Acțiunile diplomatice vor include contacte bilaterale, la nivel de președinte, prim-ministru și/sau ministru al afacerilor externe în Indonezia, Pakistan, Vietnam, China, Singapore și Coreea de Sud, India, Peru, Chile, Argentina Egipt, Iran, Israel, Kuwait, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania precum și realizarea de turnee în state din nordul Africii (Algeria, Maroc, Tunisia).

În vederea relansării relațiilor pe domeniul economic vor fi organizate reuniunile Comisiilor Mixte România – Tunisia; România – Emiratele Arabe Unite și cele ale Comitetului Interguvernamental România – Palestina.

Eforturile de soluționare a dosarului sirian vor fi sprijinite prin participarea la Conferința Coaliției Globale anti – Daesh.