Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă ale ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la conferința de presă cu ministrul afacerilor externe şi al integrării regionale al Republicii Ghana, Shirley Ayorkor Botchwey

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
27.03.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a participa la aceste declarații de presă, ocazionate de prezența în țara noastră a E.S. doamna Shirley Ayorkor Botchwey, ministrul afacerilor externe şi al integrării regionale al Republicii Ghana.

Dați-mi voie să încep prin a spune că sunt deosebit de onorat să o am astăzi ca oaspete pe distinsa mea doamnă şi distinsa mea colegă, doamna Shirley Ayorkor Botchwey, cu atât mai mult cu cât este prima vizită în România a unui ministru de externe al Ghanei în ultimii 35 de ani.

În cursul discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul afacerilor externe din Ghana am constatat cu mare plăcere dorința comună de a amplifica colaborarea şi de a relansa relațiile bilaterale, în condițiile în care există bune tradiții de cooperare între țările noastre.

De aceea, am analizat perspectivele dialogului politic, iar în acest scop am semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerele afacerilor externe român și ghanez, acesta fiind un document util de ordonare și evaluare constantă a formelor de dezvoltare a conlucrării bilaterale în diverse domenii.

Dialogul, atât la nivel politic, cât la nivel sectorial și tehnic va continua, atât în capitalele celor două state, cât și în activitatea comună la organizaţiile internaţionale.

Am discutat, de asemenea, destul de concret, despre posibilitățile de a stimula cooperarea în plan economic și sectorial în domenii de interes comun, cum ar fi energia, industria petrolieră, agricultura, domeniul IT. Sunt numai câteva din reperele de activitate în care cooperarea dintre România şi Ghana se va putea manifesta în perioada următoare.

Vom aduce în atenția mediului de afaceri din țările noastre oportunitățile existente în relațiile bilaterale, inclusiv din perspectiva cadrului favorabil oferit de instrumentele de cooperare dezvoltate de către Uniunea Europeană, după cum și de interesul comun de a conlucra, interes pe care liderii europeni și africani l-au exprimat cu ocazia summit-ului Uniunea Europeană – Uniunea Africană de la Abidjan (29-30 noiembrie 2017). De altfel, doamna ministru Botchwey a avut deja ocazia de a intra în contact direct cu reprezentanții comunității de afaceri din România, în cursul unei întrevederi avute la CCIR.   

În discuțiile noastre un loc aparte a fost rezervat cooperării în domeniul educației, zonă de excelență a relaționării României cu parteneri din Africa sub-sahariană. În acest domeniu vom putea beneficia de experiența acumulată în mediul universitar din România, iar cooperarea va ține seama de interesele și nevoile specifice ale fiecărei ţări.

Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la teme regionale și internaționale de interes pentru ambele țări. Am putut, astfel, constata identitatea de vederi în ceea ce privește, pe de o parte, combaterea migrației ilegale și lupta împotriva terorismului, iar pe de altă parte, importanța consolidării democrației și a statului de drept ca forme esențiale de satisfacere a intereselor cetățenilor noștri și, în același timp, de asigurare a rezilienței societăților noastre.  

Nu în ultimul rând, am putut prezenta omologului ghanez prioritățile pe care le avem în participarea la activitățile specifice Organizaţiei Naţiunilor Unite și am explorat posibilitățile de coordonare a pozițiilor țărilor noastre pe principalele puncte aflate pe agenda ONU.

Vă mulțumesc tuturor pentru prezență. În mod deosebit, îi mulțumesc doamnei ministru Botchwey pentru această vizită foarte fructuoasă, dar, mai ales, extrem de plăcută.